BIRO PRIČE

Gastro Srbija: Manifestacije koje je šteta propustiti (FOTO)

Ako planirate godišnji odmor, tempirajte dolazak u Srbiju u vreme makar jednog od osam kulinarskih praznika

Srbija ima veoma bogatu i raznovrsnu kuhinju, koja obiluje tradicionalnim specijalitetima. Svaki kutak Srbije nudi nešto svojstveno njemu i nastoji da zaštiti određene proizvode i napravi od njih prepoznatljiv brend. Jedan od tih načina su gastronomske manifestacije, piše putujsigurno.

  

1. Roštiljijada - Leskovac

Kada se pomene gastronomija, svakako da je jedna od prvih asocijacija Leskovac, jer ima bogatu tradiciju u pripremanju jela od mesa. Roštiljijada je manifestacija masovnog karaktera. Organizuje se svake godine u toku letnjih meseci i poseti je više od 600.000 ljudi. Program manifestacije podrazumeva niz roštiljdžija, koji na svojim štandovima prave razne specijalitete od mesa, koje posetioci mogu da degustiraju.

Svojevrstan festival mesa u ovom delu Evrope prati i program zabavnog karaktera u vidu koncerata muzičara i duvačkih orkestara. Posebna atrakcija je takmičenje u pravljenju najveće pljeskavice. Na poslednjoj Roštiljijadi napravljena je pljeskavica težine 59 kg, prečnika 168 cm i debljine 2,5 cm. Ovo nije manifestacija na koju ćete se uputiti ako želite potpuno miran odmor uz lagan doručak u hotelu, već je mesto na koje se ide za dobar provod i kvalitetno roštiljsko meso, za sva tri obroka.

  

2. Sremska kulenijada - Sremska Mitrovica

Vojvođani su poznati po tradicionalnoj pripremi delikatesa od mesa. Prva kulenijada je održana na salašu Branka Hodoba u Sremskoj Mitrovici, 1999. godine. Od osnivanja, lokacija manifestacije se menjala, dok se u poslednjih nekoliko godina održava tradicionalno u Erdeviku. Manifestacija okuplja veliki broj izlagača – proizvođača kulena, koji promovišu i prodaju posetiocima svoje proizvode.

Program manifestacije obuhvata zabavni deo u vidu recitacija, koncerata folklornih društava kao i rok koncerta za omladinu. Pored kulena, posetioci mogu da degustiraju i druge specijaliteta kao što su kobasice, vino, med, sireve, kolače... Osim izlaganja proizvoda, izlagači se takmiče i u pogađanju veličine kulena i pravljenju istog. Prošle godine je ovu manifestaciju posetilo oko 4.000 ljudi, koji su mogli da probaju i kupe proizvode od oko 200 učesnika. Manifestacija je u potpunosti besplatna za učesnike i posetioce. Ove godine održava se 04.06.2016. godine u Erdeviku

  

3. Međunarodni Drinski gastro festival - Ljubovija

Ova manifestacija ima višestruki karakter. Druga je po veličini u Ljuboviji i organizuje se tokom maja meseca za učesnike iz zemlje i inostranstva. Manifestacija ima za cilj promociju hranu ovog kraja, kao i hrane drugih nacija zbog međunarodnog karaktera manifestacije. Takmičenje se odvija u više disciplina i to: priprema riblje čorbe, etno trpeza, moderna kuhinja, pekarstvo, karving, poslastičarstvo, najbrži kuvar... U cilju promocije turizma i kulture, organizuje se i prateći sadržaj zabavnog karaktera.

  

4.  Dani banice - Bela Palanka

Prošle godine održana je 10. po redu gastro manifestacija Dani banice, koji promovišu beskvasnu pitu ili tzv. banicu. Manifestacija se održava tokom avgusta u parku Vrelo u Beloj Palanci. Manifestacija ima kulturni i takmičarski karakter. Za zabavu posetilaca, organizuju se radionice, revije, sportske aktivnosti, koncerti.... Domaćice se takmiče u pripremanju najbolje banice, najlepše ukrašenog stola... Prošle godine je manifestaciju posetilo oko 10.000 ljudi i uživalo u banicama, koje je pripremalo 200 učesnika. U znak obeležavanja desetogodišnjice, u parku Vrelo je postavljena bista „Domaćica sa banicom“.

  

5. Pršutijada - Mačkat

Pršutijada se tradicionalno održava u selu Mačkat, koje se nalazi između Užica i Zlatibora, a već 17 godina i ima status nacionalne manifestacije. Privlači više od 10.000 posetilaca svake godine tokom januara meseca. Sajam suhomesnatih proizvoda ima višestruki karakter. Pre svega okuplja veliki broj proizvođača suhomesnatih proizvoda i zato ima privredni karakter. Na sajmu se mogu videti, probati i kupiti delikatesi kao što su užička goveđa, svinjska i ovčija pršuta, slanina, kobasica, pršuta... Specifičnost ovih proizvoda je u tehnologiji proizvodnje, jer se Mačkat nalazi na nadmorskoj visini koja pogoduje sušenju mesa. Posetioci učestvuju u nagradnoj igri i mogu nakon završetka manifestacije osvojiti džak mesnih prerađevina. Domaća pršuta je verovatno jedan od najprepoznatljivijih proizvoda Srbije, a zahvaljujući prirodi i okolini u kojoj se proizvodi, predstavlja nešto najlepše što planinski predeli, kanjoni i reke nude.

  

6. Sirijada - Zlatar

Dugu tradiciju beleži i manifestacija, koja je posvećena čuvenom zlatarskom siru. Prvi put je organizovana 1997. godine sa idejom da to bude sabor. Od 2013. godine se ova manifestacija održava u Novoj Varoši u okviru manifestacije „Zlatarfest“, koji uključuje i druge manifestacije kao što su izložba meda i pčelinjih proizvoda, izložba proizvoda od heljde, Zlatarska regata itd. Manifestacija obuhvata i izložbu najlepših sireva kao i takmičenje u pravljenju najbolje pite od heljde od zlatarskog sira i heljde. Za učesnike se obezbeđuju i novčane nagrade.

  

7. Kupusijada - Mrčajevci

Kupusijada predstavlja svojevrstan festival kupusa i specijaliteta od istog. Ova manifestacija predstavlja spoj kulinarstva, kulture  i tradicije. Kupusijada se organizuje svake godine u septembru u selu Mrčajevcima (opština Čačak) i predstavlja jednu od najznačajnijih gastro-turističkih manifestacija. Glavni deo manifestacije je takmičenje u pripremanju svadbarskog kupusa u kome učestvuje 1.000 učesnika. Takmičenje se odvija u nekoliko kategorija i to: pojedinac, ugostitelji i takmičenje u kom celo selo kuva kupus. Prateći program je vrlo bogat i obuhvata veliki broj učesnika tokom tri dana (trubački orkestri, frulaši, pevačke grupe, kulturno-umetnička društva...).

  

8. Festival duvan čvaraka - Valjevo

Festival duvan čvaraka organizuje se od 2006. godine u Valjevu u mesecu oktobru. Festival predstavlja rezultat ideje pojedinca, koji je inicirao prvi festival zajedno sa Udruženjem mesara i Kulturno-prosvetnom zajednicom grada Valjeva. Ova manifestacija promoviše duvan čvarke kao brendirani proizvod ovog kraja. Održava se u centru grada i na keju Kolubare. Okuplja veliki broj posetilaca, koji mogu da vide način pripreme kao i da degustiraju duvan čvarke. Takmičarski deo obuhvata nadmetanje mesara u pripremi duvan čvaraka, gde stručni žiri bira pobednike. Posetioci mogu kupiti duvan čvarke, med, rakiju vino, suvenire i drugo kao i da uživaju u kulturno-zabavnom programu.

I - da li ste odlučili kada ćete krenuti na godišnji odmor? Koja manifestacija vas najviše privlači? Podelite sa nama kroz komentare!

BIRO

Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Dubai: Automobil koji bi svako poželeo da provoza, ali ima jednu manu... (VIDEO)

Fly Dubai: Uveden dodatni let iz Beograda

Avantura koju ćete pamtiti: Najatraktivnije pećine Srbije


;