BIRO PRIČE

Raskoš, sjaj, lepota: Najveća znamenitost Emirata je... (VIDEO)

Korisnici sajta TripAdvisor otkrili su zbog koje građevine bi vredelo posetiti Ujedinjene Arapske Emirate

Reč je o džamiji šeika Zajeda koja se nalazi u Abu Dabiju. Ova džamija je najveća u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i osma je po veličini u svetu, a može da primi 40.000 vernika.

Zvanično je otvorena 2007. godine u vreme islamskog meseca Ramazana. Ime je dobila po šeiku Zajedu bin Sultanu Al Nahjanu, osnivaču i prvom predsedniku Emirata.

U glavnu dvoranu može da stane 9.000 vernika. Dve dvorane do glavne dvorane za molitvu, od kojih svaka može da primi do 1.500 vernika, namenjene su isključivo ženama.

Džamija ima četiri minareta, u četiri ugla džamije, koji se uzdižu do visine od oko 115 metara. Ono čime još ova građevina pleni je 57 kupola koje su ukrašene mramorom. Dvorište džamije šeika Zajeda takođe je jedinstveno - popločano je cvetnim mramornim uzorcima i prostire se na površini od oko 17.000 kvadrata.

Korisnici sajta TripAdvisor ocenili su da je džamija u Abu Dabiju atraktivnija od Bazilike svetog Petra u Vatikanu i Tadž Mahala u Indiji.

Da li ste posetili džamiju šeika Zajeda i kakvi su vaši utisci? Podelite sa nama kroz komentare!

Ako do sada niste bili u prilici da posetite ovaj arhitektonski biser Emirata, posetite našu galeriju i zavirite u unutrašnjost džamije šeika Zajeda - kliknite OVDE

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Život u Emiratima: Sve što bi trebalo da znate o povredi na radu

Srpska tradicija - tema doktorata istoričarke iz Gruzije

Promenite život - zaposlite se u Dubaiju!


;