INFO BIRO

Srpska tradicija – tema doktorata istoričarke iz Gruzije

Inspiracija - knjiga o žitiju Svetog Save

Eter Bokelavadže je Gruzijka koja voli Srbiju i srpsku kulturu. Ona je završila master iz istorije i piše doktorat na Tbilisi Univerzitetu. Za našu kulturu i tradiciju zainteresovala se pre par godina kada je pročitala knjigu o Svetom Savi.

Kako kaže u intervjuu za Srpski sajt, prvi put se srela sa srpskom kulturom u prošloj deceniji, kada je bila student na osnovnim studijama na Tbilisi državnom univerzitetu.

- Proučavala sam istoriju, a posebno me je zanimala religija, tačnije pravoslavne crkve - otkriva Eter. - Sećam se kada sam kupila malu knjigu koja je bila o životu Svetog Save - "Život Svetog Save, arhiepiskopa srpskog" na gruzijskom jeziku.Ova knjiga je imala veliki uticaj na mene i zainteresovala sam se za vašu zemlji i svece i crkve Srbije. Značaj Svetog Save je izuzetan. On je veliki svetac ne samo za vas nego i za nas. Ja sam Gruzijka i znam značaj toga. I mi smo imali kraljeve i članove kraljevske porodice koji su napustili presto i započeli monaški život.Gruzijci su, kao i Srbi, najvećim delom pravoslavne veroispovesti. To je bio jedan od razloga mog interesovanja. Život Svetog Save je bio samo okidač da počnem da čitam i istražujem istoriju Srbije i vaše crkve. Tu je bio jedan interesantan podatak za mene - da je Sveti Sava imao kontakte sa monasima manastira Iviron na Svetoj Gori. (Manastir Iviron je stari gruzijski manastir koji su osnovali gruzijski monasi). Čak je i kralj Dušan imao direktnu vezu sa članovima manastira. Nažalost, istorija odnosa između Srbije i Gruzije u srednjem veku nije široko-proučena ovde i trudim se da akademsko društvo postane svesnije tradicije odnosa naša dva naroda.

Šta je slično, a šta se razlikuje između Srbije i Gruzije?

- Mislim da ima više zajedničkih stvari između nas nego razlika. Osim etničkih i jezičkih razlika, imamo jako mnogo zajedničkih na putu našeg nacionalnog identiteta. Sve ovo je deo naše vere. Ako ste ikada čitali o istoriji Gruzije, možete naći mnogo sličnih činjenica sa vašom istorijom. A i naša novija istorija je prilično slična - recimo situacija na Kosovu i Abhaziji. Oba dela su stari istorijski delovi naših zemalja koji su pokršteni od Apostola Andreja. Postoji mnogo gruzijskih kulturnih znamenitosti u Abhaziji kao i srpskih na Kosovu. Ja sam istoričar i znam njihov značaj za srpski i gruzijski narod, i nadam se da će istorijska pravda uskoro biti obnovljena na ovim prostorima.

Pišete o srpskoj tradiciji. Šta je glavna tema o kojoj ste pisali u svojoj studiji?

- Ja sam objavila neke naučne članke o osnivanju Srpske pravoslavne crkve, takođe o problemu falsifikovanja istorije Kosova i Abhazije (istorijske paralele). Sada pišem doktorski rad o spoljnim odnosima gruzijske patrijaršije u drugoj polovini prošlog veka; jedan deo posvećen je odnosima sa pravoslavnim crkvama, a jedna od njih je Srpska prvoslavna crkva.

Kako vaši prijatelji i porodica reaguju na vaš posao?

- Moja porodica i prijatelji me podržavaju. Jedan od mojih prijatelja me čak savetuje da postanem ambasador Gruzije u Srbiji. Uzgred, ja ne znam samo istoriju Srbije, znam dosta i o modernoj srpskoj kulturi. Pratim rad Marije Šerifović, Jelene Tomašević, Željka Joksimovića...

Da li ste ikada bili u Srbiji?

- Nažalost, do sada nisam imala priliku da posetim Srbiju, ali se nadam da ću u bliskoj budućnosti posetiti vašu zemlju, i uživo imati priliku da sretnem moje srpske prijatelje i zapalim sveću u hramu Svetog Save u Beogradu.

BIRO/Srpski sajt


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Državni fond iz Dubaija kupio Porto Montenegro

Život u Emiratima: Sve što bi trebalo da znate o povredi na radu

Savršena prezentacija Beograda koja je oduševila svet (VIDEO)