INFO BIRO

Šeik Muhamed posetio paviljon mobilnosti

Šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum, potpredsednik i vladar Dubaija, posetio je Alif – paviljon mobilnosti na EXPO 2020 Dubai

Struktura, koju je dizajnirao Fosters + Partners, jedna je od glavnih znamenitosti sajma EXPO 2020 Dubai. Nazvan po prvom slovu arapskog alfabeta, simbolizuje početak napretka i novih horizonata.

Tokom posete, šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum, potpredsednik Vlade UAE i vladar Dubaija, rekao je da mobilnost može ubrzati naš put u budućnost.

- Fokus EXPO 2020 Dubai je na mobilnosti i pruža priliku da se istraži kako novi napredak u transportu i putovanjima može ubrzati napredak čovečanstva - rekao je vladar Dubaija. - Inovativni oblici transporta ne samo da pomažu u jačanju veza između različitih društava, već i šire naše civilizacijske horizonte i stvaraju bolju budućnost za čovečanstvo.

Tokom obilaska, šeik Muhamed je bio u pratnji šeika Maktum bin Muhameda, zamenika premijera i ministra finansija, šeika Ahmeda bin Muhameda, predsednik Saveta za medije Dubaija i šeika Mansur bin Muhameda.

Alif paviljon mobilnosti naglašava istoriju mobilnosti u regionu, vodeći posetioce na impresivno putovanje kroz spektar ljudske civilizacije  i napretka.

Nastoji da izazove, iznenadi i inspiriše posetioce pokazujući im kako je mobilnost više od transporta, obuhvatajući mobilnost ljudi, podataka, ideja i našeg prirodnog okruženja.

Paviljon mobilnosti takođe naglašava ključne doprinose Arapa kroz istoriju, počevši od drevnih istraživanja do misije Emirates Mars u UAE i planova za istraživanje Venere. Šeik je takođe posetio Kuću mudrosti, smeštenu u paviljonu, u kojoj se nalaze istorijske ličnosti iz zlatnog doba arapske civilizacije.

Dva posebna pojedinca koja su dala značajan doprinos u oblasti mobilnosti i putovanja su Ahmad bin Majid, navigator i kartograf poznat i kao Lav mora, i Ibn Battuta, muslimanski berberski marokanski putnik koji je prešao Aziju, Afriku i Bliski istok, na kraju pokrivajući skoro 120.000 kilometara.

Naš BIRO

Foto: @DXBMediaOffice


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji. 


Preporučene priče

UAE proslavljaju 50. rođendan u Hati

Koliko košta porodični dan na EXPO 2020 Dubai

VODIČ ZA AIN DUBAI: Sve što bi trebalo da znate o atrakciji