BIRO PRIČE

Koliko košta porodični dan na EXPO 2020 Dubai

Poseta najvećoj svetskoj sajamskoj manifestaciji nije finansijski nepristupačna ni onima sa "plićim džepom"

Najveća svetska sajamska manifestacija EXPO 2020 Dubai otvorena je 1. oktobra i trajaće do kraja marta naredne godine. Pored toga što je Dubai postao epicentar svetskog biznisa, EXPO nudi obilje sadržaja svima, pa tako i porodicama koje bi želele da provedu dan u paviljonima 192 zemlje sveta.

Mnogi se pitaju da li je odlazak na EXPO namenjen samo onima koji zarađuju astronomski ili to sebi mogu da priušte i porodice koje zarađuju manje.

Primera radi, četvoročlana porodica može očekivati da će platiti oko 400 AED za jedan dan, i to ukoliko se opredeli da ruča na sajmu. U ovu cifru ulaze putovanje do lokacije, ulaznice, hrana, piće i suveniri.

Ulaznice

Svakome ko poseti EXPO 2020 Dubai u oktobru obećan je neograničen pristup tokom celog meseca po ceni standardne dnevne karte, koja iznosi 95 AED.

EXPO ima odlične ponude za porodice koje žele da posete lokaciju zajedno. Deca i tinejdžeri mlađi od 18 godina u pratnji i svi stariji od 60 godina mogu da posete EXPO besplatno, ali porodična propusnica koja traje tokom sezone sa neograničenim brojem ulaza koja važi do 31. marta košta 950 AED. To uključuje besplatnu ulaznicu za dadilju i popuste na hranu i piće u odabranim prodavnicama.

Dadilja koja dolazi u posetu sa porodicom na karti mora pokazati dokaz o svom zanimanju na stranici boravka u svom pasošu .

Ulaznice za decu mlađu od šest godina biće izdate po dolasku. Šestomesečna sezonska propusnica košta 495 AED za odraslu osobu, dok 30-dnevna propusnica za više poseta košta 195 AED. 

Porodice koje žele ekskluzivniji doživljaj za 10.000 AED mogu da dobiju "Jubilee Experience" koja uključuje dve igle za košulje od 24-karatnog zlata, dva Expo pasoša u kojima se prikupljaju markice paviljona, brzi ulaz, VIP parking i ekskluzivni pristup Emaarovom luksuznom laundžu.

Kako stići

Dubai metro je najisplativiji način prevoza, gde je deci ponuđeno besplatno putovanje, dok srebrna Nol kartica za jednu zonu košta 3 AED.

Ista kartica za dve zone košta od 5 AED, a za više zona 7,50 AED u jednom pravcu.

Dubai je podeljen na sedam zona za putovanje, svaka sa stanicama metroa, autobuskih stanica i tramvajskih stanica. Karte važe za sve usluge Uprave za puteve i saobraćaj, a putnicima se naplaćuju prema broju zona kroz koje se prođe. Tokom nedelje vozovi saobraćaju od 5.15 i petkom od 8.00 časova.

Cena vožnje od Dubai marine ili centra grada do sajma taksijem je oko 50 AED. 

Cene hrane i pića

Kulinarski izbor je raznovrstan, sa više od 200 prodajnih mesta, a cene su prilagođene svačijem džepu.

Vrhunski hamburgeri koje pravi Dejvid Majers, noslilac Mišlenove zvezdice, kao i veganski meni Metjua Kennija spadaju među skuplje opcije. Ali poznati favoriti Dubaija, kao što su pakistanski omiljeni restoran ulične hrane Ravi i filipinski Dampa Seafood Grill obezbeđuju jeftinije alternative ukusnih obroka.

Većina paviljona ima trpezarije gde se obilan obrok može naručiti po ceni od oko 80 AED po osobi.

Vegani mogu da obeduju u restoranima Grains and Greens, pored Costa Coffee, Deli-2-Go i Farrago po ceni od 130 AED. Restoran ima specijalne gostujuće kuvare raspoređene da kreiraju tematske menije koji će se poklopiti sa nacionalnim danima tokom šestomesečne izložbe.

Za luksuznije jelo, svratite u italijanski paviljon da probate gastronomske đakonije koje pravi najbolji evropski kuvar u 2020. godini Nik Romit. Tu se meni od četiri jela može dobiti za 400 AED, dnosno 500 AED za šest jela. 

Suveniri

Odlazak na EXPO nije potpun bez posete prodavnici poklona da biste kući poneli suvenir. Mogućnosti su ogromne, a posetioce se, barem za sada, najčešće odlučuju za maskotu po imenu Opti, čuvara paviljona prilika, i Alifa, iz paviljona za mobilnost, koji se prodaju po ceni od 69 AED.

U prodaji su i sveske sa logotipom EXPO 2020 Dubai po ceni od 49 AED, peškiri za plažu za 119 AED, majice od 89 AED i prigodne šolje po 55 AED.

Posetioci, takođe, mogu da ponesu kući niz proizvoda od kamiljeg mleka, uključujući čokolade i sapune po ceni od 129 AED.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Srpski startap najbolji na GITEX Future Stars u Dubaiju

EXPO Dubai 2020 do sada posetilo skoro 1,5 miliona ljudi

Top 15 paviljona za decu na sajmu EXPO 2020 Dubai


;