INFO BIRO

Pogledajte kako će izgledati Savsko šetalište (FOTO)

Evo po čemu će beogradska promenada biti jedinstvena u svetu!

                      

Arhitekta iz Los Anđelesa, koji je projektovao Savsku promenadu, Gerdo Akino je direktor u kompaniji SWA, svetskom lideru u pejzažnoj arhitekturi, planiranju, i urbanom dizajnu. On se u svojim projektima fokusira na nedovoljno iskorišćena i napuštena mesta, a bio je angažovan u projektima širom sveta: u Severnoj i Latinskoj Americi, Istočnoj Evropi i Bliskom istoku, kao i u Aziji. On istražuje nove materijale i tehnologije, načine transformacije industrijskih zona i gradskih priobalja u održive javne parkove i šetališta.

              

Gerdo Akino

                

Prvi deo promenade koja će biti otvorena već krajem septembra biće oplemenjen sa pet upečatljivih mesta. To su: bliži kontakt sa rekom i vidikovac, plutajuća platforma na vodi, tehno-kutak, igralište za decu i "amfiteatar" ispod Starog savskog mosta.

- Na svakih oko 50 metara na promenadi ćete videti nešto novo i drugačije, mi to zovemo "ključne tačke". Prva tačka je mesto gde će biti omogućen blizi kontakt sa rekom i vidikovac. Takođe, dizajnirali smo plutajuću platformu na reci, i to bi bilo drugo značajno mesto na kojem ćete moći da priđete još bliže reci. Želeli smo da povežemo ljude i priobalje, pa smo otišli toliko daleko da vas bukvalno stavimo na vodu. Radimo sa lokalnim stručnjacima koji su dizajnirali velike skulpture u obliku drveta na kojima možete da punite telefon ili pristupite internetu. To će biti mali tehno-kuci - opisuje Akino.

Evo kako to izgleda u Dubaiju - Smart Palm: Budite dostupni uvek i svuda!

Kako kaže, šetalište će biti usko, ali dugo i prepuno hlada, jer je i Akino upoznao vrelo leto u Beogradu.

Kako kaže arhitekta, materijali od kojih će biti napravljena promenada kvalitetni su i postojani, a biće i mnogo zelenih površina. Ipak, on dodaje i da, kada je reč o zelenilu, postoje prostorna ograničenja zbog promenljivog nivoa reke. Kada projekat Beograd na vodi bude do kraja realizovan, ideja je da sve ulice i bulevari vode upravo do promenade.

Biciklistička staza uz Savu postala je simbol priobalja, a udruženja biciklista skeptična su kako će ona biti uklopljena u promenadu koja će vrveti od šetača. Akino nas uverava da je posebnu pažnju posvetio biciklističkoj stazi.

Šta još kaže Akino, pročitajte OVDE

               

A. Tanasković/Blic

                    


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji. 


Preporučene priče:

Praznik u banatskoj ravnici: Gospojina - čista desetka!

Slavna prošlost: Dubai fontana odlazi u istoriju (VIDEO)

Katarski šeik na odmoru u Dubrovniku (FOTO)

;