BIRO PRIČE

Praznik u banatskoj ravnici: Gospojina - čista desetka!

Jubilarna 10. Gospojina najavljuje dobar provod i zabavu

                         

Povodom najvećeg porodičnog praznika u regionu - proslave Gospojine koja će trajati četiri dana, od 27. do 30. avgusta - u Novom Bečeju održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program manifestacije čiji je ovogodišnji slogan “Čista desetka“.

Kao i prethodnih godina, očekuje se da će Novi Bečej posetiti nekoliko stotina hiljada ljudi. Ipak, organizatori kažu da im je najbitnije da posetioci njihove varoši ponesu najlepše utiske sa manifestacije koju turistički znalci svrstavaju među tri najbolje u Srbiji.

               

                     

I dobit i jačanje brenda

Od manifestacije koja je u početku okupljala svega 2.000 posetilaca, za 10 godina Gospojina je upornim i umešnim angažovanjem Novobečejaca, koji žive za svoj grad, doživela fantastičnih 200.000 turista iz celog sveta. Ljubav i poštovanje Novobečejaca prema svom gradu, slavi i manifestaciji vide se na svakom koraku: od prelepo uređenog keja, preko ljubaznog i predusretljivog ophođenja prema gostima Gospojine, pa sve do toga da u organizaciji Gospojine učestvuje skoro ceo grad na različite načine.

             

Konferencija za novinare

              

- Počeli smo da razvijamo sve podmanifestacije sa željom da ih postavimo na viši nivo - rekao je predsednik opštine Novi Bečej Saša Šućurović.- Kada to kažem, mislim na činjenicu da su sve naše podmanifestacije samoodržive, jer svaka zarađuje novac, odnosno ima neki svoj profit. Upravo ove godine, kada smo uspeli da dovedemo sve izvođače koji su bili prethodnih godina, za neku povoljniju cenu, mislimo da će biti veliki zaokret i da će sama Gospojina biti rentabilna, da će se ostvariti prihod. Novobečejci su navikli da rade tokom Gospojine, da ostvaraju prihode. Ove godine u saradnji sa predsednikom OO Gospojine, tj. direktorom TO opštine Novi Bečej Nemanjom Vaskovićem, radimo na tome da angažujemo agenciju koja će izračunati šta je Novi Bečej dobio ovom manifestacijom i šta su dobili građani Novog Bečeja. Mislim da ćete svi biti iznenađeni koliko smo dobili i finansijskih sredstava, koliko smo dobili na poboljšanju brenda grada, koliko smo bili medijski zastupljeni, kolika je generalno korist od Gospojine za Novobečejce. Nedavno su rađena istraživanja i Gospojina je od građana Novog Bečeja ocenjena čistom peticom. Žao mi je što to ocenjivanje nije bilo od jedan do deset, pa da i građani Novog Bečeja daju Gospojini čistu desetku. Zadovoljan sam što sam na čelu tima koji je to postigao i što su moji sugrađani prepoznali da je Gospojina prava stvar koja utiče na razvoj Novog Bečeja.

                  

Predsednik opštine Novi Bečej Saša Šućurović sa promoterkama

                  

Manifestacija u Novom Bečeju nije samo festival zabave i dobrog raspoloženja, već ima i humanitarni karakter. Akcija “Gospojina vraća osmeh na lice”, koja je započela pre tri godine i u kojoj su svi koji su imali prihod od festivala donirali sredstva za najugroženije u ovoj opštini, biće nastavljena.

                  

Kod brice na stolici

Na prezentaciji Gospojine organizovan je mini-kviz “Gospojinski milioner”, koji je vodio Ivan Zeljković - Zeka milioner. U odmeravanju snaga između predsednika opštine Saše Šućurovića i direktora turističke organizacije Nemanje Vaskovića, u čijim ekipama su bili i novinari, izgubio je Vasković i umesto dobitka od milion dinara morao da se javno obrije na licu mesta u staroj berbernici zavičajnog muzeja.

              

Vreme je za "nagradu"

                    

- Ove godine smo se opet potrudili da novinarima pokažemo nešto novo i da se pohvalimo nekim delovima Novog Bečeja - izjavio je Nemanja Vasković, direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej. - Ove godine je to bio muzej „Glavaševa kuća“ gde smo imali kvalitetnu konferenciju za novinare, a posle koje sam ja završio golobrad.

                      

                  

Gostoljubivi domaćini su se potrudili da predstavnicima “sedme sile” pokažu čari svoga mesta. Vožnja kočijama, plovidba brodićima na Tisi, ručak uz tamburaše…, sve su to samo delovi domaćinskog mozaika Novog Bečeja koji će od 27. do 30. avgusta srdačno dočekati svoje goste.

            

                  

Ukoliko odlučite da ne propustite sjajnu zabavu u Vojvodini, moći ćete da uživate u ribljoj čorbi koju će pripremati brojni takmičari (prijave su stigle čak i iz Slovenije!), ali i da saznate ko je na ovogodišnjoj Gospojini skuvao najbolju riblju čorbu. Biće tu i tamburaši koji će se takmičiti za laskavu titulu “Slobodan Barbul Durka” i nagradu od 100.000 dinara. Za one koji uživaju u prirodi, organizovane su vožnje brodovima, čamcima, biciklima, kočijama… Za ljubitelje dobre kapljice, “Krokan” vino je spremno! A neće izostati ni nastupi muzičkih zvezda - za više informacija kliknite OVDE

              

Kao iz Balaševićevih pesama

Mesto na kome se održava ova manifestacija, veliki plato između reke Tise i keja, deo je plaže. Duž cele obale su parkirani brodići i čamci, koje možete iznajmiti po ceni od 200 do 400 dinara

Na raspolaganju su i autentične kočije - cena iznajmljivanja je od 200 do 500 dinara. Tako ćete osetiti prave čari banatske ravnice i zapamtiti ga kao vanvremenski ugođaj.

                

Ne propustite vožnju kočijama

                 

Predah možete napraviti u kafićima, restoranima i čardama, gde cene variraju u zavisnosti od izabranog jela - riba košta od 500 dinara, meso sa roštilja oko 1.000,  dok su cene “brze hrane” kao u većini gradova u Srbiji - parče pice košta 100, a pljeskavica 150 dinara. Cene pića su prosečne, od 100 do 200 dinara.

Ko se odluči da uživa u prirodnim lepotama Novog Bečeja sa broda, u ponudi je dvosatna vožnja po ceni od 400 dinara, a ruta kojom se plovi je: luka - ostrvo - brana - kanal - luka.

               

Vožnja brodićima po Tisi

              

Poznato je da je Gospojina pre tačno deset godina ponikla iz čuvene Revije paradnih zaprega, koja se po 22. put ove godine 30. avgusta održava u Novom Bečeju, a da su Novobečejci nadaleko poznati kao veliki obožavoci i poštovaoci konja. Otuda ne čudi činjenica da svi oni koji odluče da posete Novi Bečej mogu da spoznaju čari ove varošice atraktivnom vožnjom karucama. Dovoljno je da posete Turističku organizaciju opštine Novi Bečej smeštenu na samom Tiskom keju ili da pozovu info telefon ove organizacije i dogovore se oko detalja.

                 

Zaprega sa pet konja, specijalnost Novobečejaca

               

Cene

Smeštaj u privatnim kućama i apartmanima iznosi od 800 do 1.000 dinara, dok je u hotelu “Tiski cvet” prenoćište od 2.000 do 3.000 dinara. Istinski ljubitelji prirode koji izaberu smeštaj u kampu, za koji važi da je najbolji u regionu, trebalo bi da izdvoje 300 dinara za noćenje ili 900 dinara za sve četiri noći, uz sopstvenu kamp opremu. 

               

Tiski kej

            

Sva parking mesta koja očekuju goste Gospojine nalaze se na 10 minuta od koncertnog platoa. I ove godine će svi koncerti biti besplatni. Ulaz u grad će se naplaćivati u petak i subotu (28. i 29. avgusta) od 17 časova, i u nedelju 30. avgusta od 12 časova. Cena ulaznice za automobile i autobuse iznosi 300 dinara. Savet organizatora je da krenete na vreme, budući da bi na putu mogle da vas sačekaju ogromne kolone. Jer, Gospojina nije svakog dana!

              

Deo atmosfere sa prošlogodišnje Gospojine

                     

Cene autobuskih karata ostaju nepromenjene, a iz pojedinih gradova biće organizovani dodatni polasci za Novi Bečej u vreme četvorodnevne manifestacije.

Uživajte :)

                      

Aleksandra Tanasković

                      


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče:

Novi Bečej: Ovako se stvara turistički raj (FOTO)

Prirodni fenomen: Pogledajte kako je procvetala Tisa

Putovanje kroz zanimljivu Srbiju (FOTO)

;