INFO BIRO

Prirodni fenomen: Pogledajte kako je procvetala Tisa

Ova retka prirodna pojava moguća je samo na Tisi i Žutoj reci (Huangho) u Aziji.

                 

Cvetanja reke Tise, kada milioni insekata tiski cvet, nastali pre 200 miliona godina, izleću iz vode i kratkim svadbenim plesom dočaravaju sliku procvetale reke, ovih dana sve prisutne ostavljaju bez daha.

              

                        

- U našim vodama živi više vrsta insekata iz porodice vodenih cvetova, ali obrisi i svadbeni let nijednog od njih nije tako atraktivan i dramatičan kao u tiskog cveta. Najveća evropska vrsta vodenih cvetova, u neizmenjenom obliku 200 miliona godina postojeći tiski cvet, nakon trogodišnjeg bitisanja u životnom obliku larve i nakon 15-20 presvlačenja ukazuje se sredinom juna svake godine u reproduktivno sposobnom obliku. Zlatnožutog tela, velikih crnih očiju, lepršajući svilenkastim krilima za svega par sati završavaju svoju zemaljsku misiju. Na kraju svadbenog plesa umiru ponajpre mužjaci, a potom, nakon polaganja jaja, i ženke - nadahnuto o fenomenu cvetanja Tise govori biolog Jožef Gergelj iz Sente.
                

             

Pogledajte video:

Ovako je ove godine bilo na manifestaciji "Kad Tisa cveta":

Tiski kej zaposele su hiljade romantičnih duša, najviše ljubavnih parova, od onih najmlađih do poznih godišta. Svi su strpljivo čekali sumrak da bi, po običaju, niz reku pustili plutajuće svećice utisnute u licidarska srca, sve uz želju, koja se po legendi ostvaruje u doba cvetanja Tise. Blistala je Tisa hiljadama sićušnih iskrica, dok je na obalama i plovilima bujala ljubavi.

Danica i Nikola Đurišić, supružnici iz Crvenke, 50 godina braka obeležili su upravo na ovoj manifestaciji. Oni su u vodu spustili dva velika srca uvezana zlatnom mašnom, sa po deset svećica na svakom i svetlećim brojem 50.

- Bila je to ljubav od prvog susreta.Proživeli smo jedan lep brak i sada mi je želja da što duže traje - kaže Nikola. Danica, njegova supruga na pitanje šta je poželela puštajući sveće niz Tisu, kaže:

- Svima koji su u vezi ili braku želim da se vole, poštuju, tolerišu i dočekaju jubilej kao naš. I da imaju potomstvo, kao mi što imamo dva sina, četvoro unučadi i peto na putu - savetuje Danica.

Na obali je ipak najviše mladih palilo svećice i spuštalo ih u reku. Dejan i Stana osamili su se na obali Tise. Pustili su sveće , zamislili želje.

- Ako kažemo, želje se neće ispuniti. A ovde smo svakako zbog ljubavi, pa nije teško ni odgonetnuti šta nam je želja - govori Stana.

“Čamčiće” sa svećicama pustili su i Jovo i Mladena, koji su prvi put došli na ovaj neobični festival i oduševili se. 

- I pored mog sela protiče Tisa, ali nemamo ovaj lep običaj. Verujem da ćemo i narednih godina zajedno dolaziti – veli Jovo.

Na obali se moglo sresti i mnogo stranaca. Biljana iz Makedonije došla je sa prijateljima a za manifestaciju je videla na Fejsbuku.

- Došli smo iz radoznalosti a odlazimo sa najlepšim utiscima o ovom gradiću i romantičnom događaju. Dolazim i iduće godine, ali će nas u grupi biti mnogo više - obećava Biljana.

A.Tanasković/Blic


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku. 

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji. 


Preporučene priče:

Novi zakon u UAE: Psovka na WhatsAppu košta 250.000 AED

Druga strana medalje: Da li su Emirati "obećana zemlja"?

Srbija noću: Ove slike će vas oduševiti!