BIRO PRIČE

Slavna prošlost: Dubai fontana odlazi u istoriju (VIDEO)

Kod veštačkog jezera Burdž Kalifa, pokraj istoimene najviše zgrade na svetu, nalazi se još jedan svetski rekord - najveća fontana na svetu.

Kada je otvorena 2009. godine, ova fontana koja je koštala 218 miliona dolara imala je dve vrste mlaznica – super-mlaznice koje bacaju vodu do 75 metara u visinu, i ekstremne mlaznice koje su mogle da dosegnu čak 130 metara. Ali, ekstremne mlaznice su zbog trošenja energije bile u upotrebi samo pilikom svečanog otvaranja.

To, međutim, nije negativno uticalo na popularnost Dubai fontane. Ona je sama po sebi arhitektonsko čudo: dugačka je 280 metara, u svakoj sekundi može da izbaci oko 83.000 litara vode u mlazovima visokim do 75 metara u vis,  osvetljena je sa više od 6.600 lampi i 25 projektora za bojenje svetlom, a vidi se sa udaljenosti od čak 30 kilometara.

Najveća fontana na svetu nalazi se u središtu kompleksa Downtown Dubai i predstavlja atrakciju za turiste koji hrle u Dubai iz svih krajeva sveta.

Ono što oduševljava kako Emiraćane, tako i goste Dubaija, svakako su muzičke predstave koje se odigravaju nekoliko puta u toku dana - u 13 i 13:30 sati, kao i u večernjim terminima od 18 do 23h na svakih pola sata.

Repertoar predstava uključuje poznate svahili pesme, arapske dens kompozcije i klasičnu muziku.

Turisti, naravno, ne propuštaju da naprave selfi ispred najveće fontane na svetu i podele ga sa svojim prijateljima preko društvenih mreža.

Pogledajte još fotografija trenutno najveće fontane na svetu koja će ovu titulu nositi samo još narednih pet godina. Naime, 2020. godine u Dubaiju će biti izgrađena nova i još veća fontana koja će bacati vodu u vis do 420 metara - opširnije pročitajte OVDE. Od tada, Dubai fontana kraj Burdž Kalife biće druga po redu najveća fontana na planeti.

 

BIRO

Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku0.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Upoznajte elitu: Ovo su najmoćniji ljudi Bliskog Istoka (FOTO)

Od prašine do rekorda: Burdž Kalifa

Top 11 neverovatnih činjenica o Dubaiju


;