INFO BIRO

Neverovatne cifre: Koliko dijaspora iz UAE šalje u domovinu

Iz godine u godinu sve više para zarađenih u pustinji završava na računima širom sveta

Od aprila do juna 2018. stranci koji žive i rade u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) poslali su u domovinu 44,4 milijarde dirhama, saopštila je Centralna banka UAE.

Više od 55 odsto navedene sume završilo je u Indiji, Pakistanu i na Filipinima, a potom i u Egiptu i SAD. Indijci su, prema zvaničnim podacima, u drugom kvartalu ove godine u domovinu poslali 17,58 milijardi AED, Pakistanci 3,8 milijardi AED, a Filipinci 3,2 milijarde AED.

Ukupne doznake ka inostranstvu u drugom kvartalu 2018. bile su veće za 8,8 odsto u odnosu na isti period 2017. godine.

U UAE radi više miliona radnika iz inostranstva, a najveći broj zaposlenih su upravo iseljenici iz Indije, Filipina i Pakistana.

Značajna sredstva stižu iz dijaspore i u ex-yu republike. Na godišnjem nivou iz inostranstva (računajući i UAE) u Crnu Goru nezvanično stiže oko 600 miliona evra - od 380 do 400 miliona evra zvaničnim putem, a ostatak privatnim kanalima, bez ikakve evidencije. Kada je reč o Srbiji, zvanični podaci iz 2017. pokazuju da kroz finansijske institucije i transfere državljani Srbije koji žive u inostranstvu (računajući i UAE) pošalju oko tri milijarde evra, a “na crno” još oko dve milijarde.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Zvanično: Abu Dabi – najbezbedniji grad na planeti (FOTO)

FOTO-PRIČA: Da li ste spremni za novi DUBAI FITNES IZAZOV?

Humanitarni apel: Pomozite da se Marta (11) probudi iz kome