INFO BIRO

Humanitarni apel: Pomozite da se Marta (11) probudi iz kome

Porodica Marte Mirković moli sve dobre i humane ljude da novčanu pomognu kako bi se njihova kćerka, odnosno sestra koja je imala četiri operacije probudi iz kome

Od aprila ove godine život Marte Mirković i njene porodice više nije isti. Ovog proleća Marta se po jutarnjem buđenju i pripremi za odlazak u školu žalila na glavobolju. Glavobolja bi u nekom periodu prestajala, ali bi ubrzo opet započinjala. Pošto nije bila sposobna da prati nastavu, po pozivu učiteljice roditelji bi odlazili u školu i vodili je kući.

Posle neurološkog pregleda, Marti je zakazan kontrolni pregled za početak maja. Do sledeće kontrole njenim roditeljima je rečeno da odvedu Martu na očni pregled i da vode dnevnik učestalosti i intenziteta glavobolja u toku dana. Marta je ovaj dnevnik vodila sama, upisujući sve promene u svoju svesku.

Na očnom pregledu doktorka je uočila otok očnog živca. Takođe je rekla da Marta ima manju dioptriju i da će morati da nosi naočare. Da bi potvrdila svoje pretpostavke, doktorka je zakazala još jedan očni pregled na kom je, posle urađenog ultrazvuka očiju i merenja očnog pritiska, Marti potvrđena dijagnoza otoka očnog živca – edem papile.

Hitno je upućena kod neurologa u Tiršovu, a zatim i u Urgentni centar, gde je posle urađenog CT skenera glave na snimku uočena promena. Iste večeri, Marta je smeštena na dečije odeljenje Neurohirurške klinike KCS, stavljena joj je braunila i priključena je na infuziju. Narednih dana rađeni su mnogi pregledi i analize, da bi joj 3. maja ugradili šant sistem, kojim se rasterećuje pritisak u glavi i otklanja bol.

Marta se od ove operacije oporavila posle par dana. U narednom periodu rađeno je više skenera i glavno snimanje magnetnom rezonancom, kojom joj je dijagnostikovan Hemangioblastom gradus I, tumor na moždanom stablu.

Operacija tumora zakazana je za 24. maj, trajala je više od pet sati, posle čega je Marta smeštena na odeljenje intenzivne nege. Tu je odmah intubirana i priključena na respirator, postavljena joj je sonda kroz koju je dobijala hranu. Sledećih dana oporavak je bio težak, teško je disala i imala je obilno slivanje sekreta u bronhije i pluća. Posle ovog perioda počela je polako da se oporavlja, vađen joj je tubus više puta u toku dana i stavljana maska sa kiseonikom.

Ali, 12. dana od operacije, prilikom presvlačenja primećeno je da ima crne, tečne i krvave stolice. Zbog pada u krvnoj slici odmah je priključena na transfuziju. Pošto se stanje nije popravljalo, 7. juna je kolima Hitne pomoći prebačena na Institut za majku i dete. Tu joj je urađena gastroskopija, gde su uočena dva čira na dvanaestopalačnom crevu, takozvani stres čirevi. Smeštena je na odeljenje intenzivne nege ove ustanove. Narednih dana uz pomoć lekova i terapije stanje se malo popravilo, da bi sedmog dana došlo do obilnog krvarenja i posle konzilijuma lekara odlučeno je da se izvrši hitna intervencija. Marta je operisana 15. juna u večernjim časovima. Čirevi su sanirani i zaustavljeno je krvarenje. Tom prilikom postavljena joj je gastrostoma, i izveden deo šant sistema van stomaka.

Pošto je i ovu operaciju Marta hrabro izdržala, ona je uz nesebičnu pomoć doktora, sestara i tehničara počela ubrzano da se oporavlja. Isključena je sa respiratora i krenula je da diše samo na masku sa kiseonikom, a i samostalno po više sati dnevno, da samostalno iskašljava sekret iz bronhija bez upotrebe aspiratora, da guta vodu i čaj dat na kašicicu direktno u usta. Tada počinje da priča šapatom, da uz pomoć sestara ustaje iz kreveta i pravi nekoliko koraka po sobi intenzivne nege. S neurološke strane, Marta je bila potpuno zdrava. I svi su zbog toga bili srećni.

Međutim, 26. juna Martu vraćaju na odeljenje intenzivne nege zbog daljeg tretmana u vezi cevčice šanta koji joj izveden van stomaka prilikom operacije čireva. Ustanovljeno je da je likvor uspostavio prirodnu cirkulaciju, te da Marta nije vise šant zavisna. Odlučeno je da joj se ukloni ovaj sistem iz organizma.

Posle operacije, u ranim jutarnjim časovima Marta doživljava plućnu emboliju, dolazi do srčanog zastoja, intubiraju je, priključuju na respirator i reanimiraju.

Po sprovedenoj reanimaciji, Marta ne dolazi svesti. Upada u komu, vraća joj se samo srčana radnja i disanje u tragu.

Marta se i danas nalazi u teškom stanju. Fondacija "Budi human" otvorila je račune za pomoć ovoj hrabroj devojčici.

Porodica se obraća dobrim i humanim ljudima da svojim učešćem pomognu Marti da se probudi iz kome i ponovo vidi lica svojih najmilijih - mame, tate i brata. 

Pomozite Marti, upišite 532 i pošaljite SMS na broj 3030. Njoj možete pomoći uplatom na dinarski ili devizni račun, kao i putem linka e-doniraj.

DEVIZNI RAČUNI PO VALUTAMA:

EUR: 00-540-0002832.3 sa IBAN brojem RS35160005400002832303

USD: 00-540-0002867.6 sa IBAN brojem RS35160005400002867611

CHF: 00-540-0002902.8 sa IBAN brojem RS35160005400002902822

GBP: 00-540-0002936.2 sa IBAN brojem RS35160005400002936287

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Top SEDAM razloga zbog kojih bi trebalo da posetite Beograd

Istraživanje: Ko u Emiratima ima STVARNO DOBAR posao?

Priče iz pustinje: Vinorel umetnice iz Srbije očarao šeike