INFO BIRO

Milo Đukanović u poseti UAE: Jače veze Crne Gore i Emirata

Investitori iz pustinje spremni su na veća ulaganja u bivšu jugoslovensku republiku Crnu Goru

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović pre nekoliko dana posetio je Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), na poziv šeika Muhameda bin Zajeda Al Nahjana.

Đukanović je tokom ove posete razgovarao sa vladarom Abu Dabija i premijerom UAE, i sa vladarom Dubaija i potpredsednikom Vlade UAE šeikom Muhamedom bin Rašidom Al Maktumom. 

Šeik Al Nahjan je crnogorskoj delegaciji poželeo dobrodošlicu i zaključio kako su napredak i boljitak od uspostavljanja diplomatskih odnosa ove dve države i te kako vidni.

- Učiniću sve da naši odnosi rastu, razvijaju se i da gradimo mostove koji će nas trajno povezivati - rekao je Al Nahjan. 

Emirati nastavljaju da podstiču privatni sektor i ulažu u Crnu Goru. Pored pozitivnog iskustva sa Porto Montenegrom i Porto Novim, u Crnoj Gori postoji još nekoliko interesantnih lokacija i na moru i na planinama, gde investitori iz Emirata žele da učestvuju.

- Crna Gora ima odličan investicioni ambijent i rado ćemo doprineti njenom razvoju i jačanju atraktivnosti destinacije - rekao je vladar Dubaija šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum. 

Lider Crne Gore istakao je da je zadovoljan načinom na koji investitori iz UAE ulažu u državu na čijem je on čelu i potvrdio interes Emirata za buduće učešće u ekonomski razvoj Crne Gore. Đukanović je, takođe, zahvalio na finansijskoj podršci UAE za predstavljanje Crne Gore na Expo 2020 i realizovanim aktivnostima u oblasti obrazovanja sa perspektivom dalje operacionalizacije dogovorenih programa.

Đukanović je posebno istakao posvećenost dinamičnom ekonomskom razvoju i otvorenost Crne Gore za strane investicije, i to ne samo zbog finansijskog ulaganja, već i zbog transfera znanja i podizanja nivoa kvaliteta turističke ponude. Ukazao je i to da je još bolja saobraćajna povezanost Crne Gore sa Emiratima recept za razvoj i povezanost sa čitavim svetom. 

Vladar Dubaija Muhamed bin Rašid Al Maktum složio se sa činjenicom da je Crna Gora bliski prijatrelj Emirata i da postoje značajne šanse za još intenzivniju saradnju. 

Zvanična poseta predsednika Crne Gore UAE najbolja je potvrda poverenja, solidarnosti, saradnje i poštovanja koje neguju ove dve države. 

- Negujući iste vrednosti mira i suživota, doprinosimo stabilnosti oba naša regiona - zaključio je Đukanović. 

Crna Gora i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) u poslednjih deset godina izgradili su dobre prijateljske odnose, a redovni politički susreti najviših državnih zvaničnika obeju zemalja pomažu boljem razumevanju međusobnih interesa.

Kako je izgledala poseta predsednika Crne Gore, Ujedinjenim Arapskim Emiratima pogledajte u videu ispod:

Nikoleta Leovac


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji. 


Preporučene priče:

Dubai - najbolji grad za vozače na Bliskom istoku

Stiže prva niskobudžetna avio-kompanija iz Abu Dabija

Aerodrom Dubai: Od vizije do vrha sveta za samo 60 godina

;