BIRO PRIČE

Aerodrom Dubai: Od vizije do vrha sveta za samo 60 godina

Kako je Dubai postao globalni vazduhoplovni centar

U relativno kratkom periodu, od sela u pustinji čija je ekonomija počivala na lovu školjki i trgovini biserima, Dubai je postao globalni centar avio-saobraćaja i tranzitne trgovine. Sve je počelo smelom vizijom pokojnog šeika Rašida bin Saida Al Maktuma, oca današnjeg vladara Dubaija šeika Muhameda bin Rašida Al Maktuma, čija je želja bila da pretvori Dubai u centar sveta.

Naravno, mnogi će reći – to je bilo lako, jer Ujedinjeni Arapski Emirati imaju naftu, i biće u pravu, ali samo delimično. Jer, za razliku od Saudijske Arabije i Kuvajta čije ekonomije i dan-danas počivaju na “crnom zlatu”, u ekonomiji Dubaija poslednjih decenija svega četiri odsto “otpada” na naftne bušotine, a najveći deo BDP-a čine turizam i trgovina.

Šeik Rašid bin Said Al Maktum znao je da iz minimuma izvuče maksimum. Ono što čini razliku između njega i njegovih rođaka u kandurama širom bliskoistočne pustinje jesu vizija i želja da “parče neba” ispod kog je rođen pretvori u dragulj kom će se diviti ceo svet.

  

Pomoć Kuvajta

Naime, u vreme kada je šeik Rašid bin Said Al Maktum procenio kojim putem bi Dubai trebalo da krene ispred njega se nalazilo nepregledno pustinjsko prostranstvo, Dubai reka i komad Persijskog zaliva. Nije bilo puteva, a danas su putevi u Dubaiju zvanično proglašeni najboljim putevima na svetu, niti je bilo hotela, a već dve decenije ovaj emirat je poznat po najluksuznijem hotelu na svetu – veličanstvenom “Burdž El Arabu” koji je kategorizovan sa sedam zvezdica i u čijim luksuznim i basnoslovno skupim apartmanima odsedaju najznačajnije planetarne ličnosti iz sveta politike, biznisa, sporta i šou-biznisa.

Ali, otac današnjeg vladara Dubaija tačno je znao šta hoće i svoje želje je sproveo u delo.

Uloga Dubaija kao globalnog vazduhoplovnog središta zasniva se na napornom radu, realnoj viziji i konstruktivnoj saradnji sa ostalim emiratima, ali i pomoći susednog Kuvajta čiji je emir velikodušno pozajmio Dubaiju značajnu finansijsku injekciju kako bi san šeika Rašida bin Saida Al Maktuma postao stvarnost. Pomoć se ogledala u infrastrukturnom povezivanju - produbljivanju i proširivanju zaliva kako bi brodovi mogli da prilaze. Izgradnjom infrastrukture, a potom i izgradnjom velikih naselja, došlo je do priliva stanovništva. Šeik Rašid želeo je mnogo više – da bliskoistočno nebo poveže ljude iz Evrope i Azije.

I uspeo je u tome! Kombinacija otvorene konkurencije, pažljivog planiranja i saradnje odigrala je ključnu ulogu u razvoju Dubaija.

  

Od slane piste do najprometnijeg aerodroma na planeti

Ne tako davne, 1959. godine, Dubai je dobio svoj prvi aerodrom. Do 1962. godine pista je bila samo zbijeni sloj soli, bez asfaltnog pokrivača koji je dodat godinu dana docnije.

Drugu pistu Dubai je izgradio tek nakon 20 i više godina.

Godinu dana pre nego što su Ujedinjeni Arapski Emirati postali federacija, 1970. godine, šeik Rašid naredio je izgradnju nove terminalne zgrade na tri sprata koja je obuhvatala površinu od 13.400 kvadratnih metara. Izgrađen je i novi kontrolni toranj od 28 metara. Tada je ovaj veliki infrastrukturni projekat imao samo jednu pistu.

  

Druga pista i novi terminali

Druga pista završena je u aprilu 1984. godine. Samo godinu dana kasnije Emirates Airline lansiran je kao glavni avio-prevoznik Dubaija sa kapitalom od 10 miliona dolara.

Ova kompanija počela je sa dva aviona zakupljena od Pakistan International Airlines (PIA).

Od 1998. do 2009. godine, međunarodni aerodrom Dubai je izgradnjom još dva teriminala i proširenjem prvog terminala okarakterisan kao aerodrom sa najbržim rastom na svetu.

Terminal 2 je udvostručio kapacitet aerodroma sa 10 na 23 miliona, dok je otvaranjem terminala 3 kapacitet putnika doveo do brojke od 60 miliona putnika godišnje. Aerodrom je tada postao i najveći bescarinski trgovac na svetu, a u prilog tome govori i podatak da su njegovi prihodi dostigli više od milijardu dolara!

Iz godine u godinu aerodrom u Dubaiju beleži sve veći rast i razvoj.

  

Brojke sve govore

U januaru 2013. namenski je izgrađen još jedan objekat za avione A380. Ulaganje u ovaj objekat dodatno je povećalo kapacitet aerodroma na 75 miliona putnika godišnje.

Samo godinu dana kasnije Dubai je prestigao aerodrom Hitrou, koji je do tada bio najprometnije međunarodno središte na svetu. Dubai sa 70,48 miliona putnika i 8.000 nedeljnih međunarodnih letova uspeo je da zadrži položaj najprometnijeg međunarodnog središta na svetu i dan-danas.

Danas je Međunarodni aerodrom u Dubaiju blistavo vazduhoplovno središte regiona, sa više od 1.100 međunarodnih letova svakoga dana. Zadržao je i titulu najprometnijeg aerodroma za međunarodna putovanja nakon što je u 2018. imao skoro 90 miliona putnika, pretekavši tako aerodrome London i Hong Kong kroz koje je prošlo 75 miliona putnika.

Ono čime još može da se pohvali vazduhoplovsto Dubaija jeste da je ovaj vazduhoplovni centar doneo milijarde dolara ekonomiji ovog emirata.

Očekuje se da će vazduhoplovstvo do 2020. godine doprineti 53,1 milijardi dolara ekonomiji Dubaija i podržati više od 750.000 radnih mesta.


Dubai Duty Free Shop

Dubai Duty Free Shop jedan je od “krivaca” što su Ujedinjeni Arapski Emirati dobili ulogu vazduhoplovnog centra.

Od otvaranja u decembru 1983. godine, kada je zabeležio 20 miliona dolara prodaje, Dubai Duty Free Shop danas je postao jedan od najvećih svetskih maloprodajnih objekata na svetu. Od prvobitnih 100 zaposlenih koji su se pridružili 1983. godine, 25 ih je još uvek u aktivnoj službi i nazivaju ih “pionirima”. Danas ova maloprodaja broji više od 6.100 zaposlenih.

Dubai Dutiy Free trenutno upravlja sa oko 38.000 kvadratnih metara maloprodajnog prostora na međunarodnom aerodromu Dubai i sa 4.000 kvadratnih metara na Al Maktum International aerodromu.

Ono što privlači potrošače jeste organizovanje mega-tombola koje putnike pretvaraju u trenutne milionere, kao i organizacija međunarodnih teniskih turnira.

Ideja Dubai Free Shopa jeste da kontinuirano podiže vrednost za maloprodaju aerodroma i iz godine u godinu nastavlja da raste.

Takođe, Dubai Duty Free bio je jedna od presudnih stavki za rast vazduhoplovnog tržišta. Naime, danas je međunarodni aerodrom u Dubaiju primarni međunarodni aerodrom koji daje veliku finansijsku podršku Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

A tu su i rekordi.

Najprometniji je aerodrom u svetu po međunarodnom putničkom saobraćaju.

Ujedno, najprometniji je aerodrom za avione A380 i Boing 777.

Peti je najprometniji aerodrom na svetu po putničkom saobraćaju.

Šesti je najprometniji teretni aerodrom na svetu.

Nove vizije

Ovaj aerodrom sa najvećim prosečnim brojem putnika po letu, u julu 2019. godine instalirao je najveći sistem solarne energije na aerodromima u regionu. Cilj Dubaija je da smanji 30% gradske potrošnje energije do 2030. godine.

-Uspeh Dubaija proizilazi iz jasne vizije, pažljivog planiranja i zajedničkog izvođenja. Nije slučajno što smo danas globalno vazduhoplovno središte – kaže šeik Ahmed, predsednik i izvršni direktor Emirates Airline and Group i predsednik aerodroma u Dubaiju.

- Nastavićemo da se bavimo konsenzusnim pristupom ulaganjima u infrastrukturu, prihvatamo otvorenu konkurenciju i fokusiraćemo se na otvaranje i povezivanje tržišta kroz efikasno poslovanje. Želimo da Dubai bude najbolji izbor za međunarodne putnike i trgovce, kao odredište i kao transportno središte.

Cilj je da ovaj aerodrom dođe do oko 120 miliona putnika godišnje. Prema procenama, to bi moglo da se dogodi u periodu između 2029. i 2034. godine.

Nikoleta Leovac


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče: 

BIRO VODIČ: Kako da uštedite prilikom kupovine hrane (FOTO)  

KAO U ALI-BABINOJ PEĆINI: Kako je Dubai postao “Grad zlata” 

LIČNO ISKUSTVO: Kako otići na odmor u Dubai za 280 eura?

;