INFO BIRO

Međunarodni aerodrom Dubai dobija rekonstruisanu pistu

U funkciji od 22. juna

Rekonstrukcija piste na Međunarodnom aerodromu u Dubaiju (DXB) je u završnoj fazi, pa bi severni pojas mogao ponovo da bude otvoren 22. juna, najavljeno je iz Dubai Airportsa.

Od početka rekonstrukcije 9. maja angažovano je više od 1.000 vozila i 3.000 ljudi koji užurbano rade kako bi projekat bio završen u najavljenom roku. Radovi obuhvataju rekonstrukciju površine cele severne piste duge 4,5 kilometara, jačanje šire trake piste, pojačanje popločavanja na ključnim tačkama rulne staze i popravku infrastrukture za odvodnjavanje.

Takođe se menjaju vazduhoplovno zemaljsko osvetljenje, navigaciona pomagala i meteorološka oprema, a izmešta se i podstanica za pomoć u navigaciji.

Severna pista DXB-a poslednji put je u potpunosti obnovljena 2014. godine, a velika rekonstrukcija zakazana je za 2024. godinu. Ali, sa manjim brojem letova zbog tekućeg oporavka od pandemije, mirnije vreme predstavljalo je idealnu priliku da radovi na sanaciji budu izvedeni sa minimalnim uticajem na poslovanje i rast DXB-a. 

Međunarodni aerodrom Dubai predstavlja bazu za dugolinijske avio-kompanije "Emirates" i niskobudžetne kompanije kao što je "FlyDubai". Pre tri godine južna pista bila je zatvorena od 16. aprila do 30. maja radi presvlačenja i zamene zemaljske rasvete. U međuvremenu, južna pista trenutno radi na najprometnijem međunarodnom aerodromu na svetu.

Dok su radovi na pisti u toku, drugo čvorište emirata, Dubai World Central (DWC), obavlja više od 1.000 letova nekoliko međunarodnih avio-kompanija, uključujući "FlyDubai", "SpiceJet", "Indigo", "Gulf Air", "Air India Express" i "Katar Airways".

- Tokom perioda privremenog zatvaranja, aerodromi u Dubaiju savetuju sve putnike da pažljivo provere informacije o svojim letovima pre nego što krenu na aerodrom i pokušaju da isplaniraju dodatno vreme da stignu do aerodroma i da prođu kroz njega kako bi izbegli kašnjenja ili druge probleme - podsećaju iz Dubai Airportsa.

Najprometniji međunarodni aerodrom na svetu zabeležio je najprometniji kvartal od 2020. u prva tri meseca ove godine. Putnički saobraćaj je više nego udvostručen tokom izveštajnog perioda na 13,6 miliona putnika, sa 5,7 miliona u istom kvartalu pre godinu dana.

Naš BIRO

Foto: Dubai Airports


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

MEGAPROJEKAT: Dubai dobija novi najviši hotel na svetu

FLYDUBAI uvodi 30 letova dnevno za Dohu u vreme SP u fudbalu

FOTO-PRIČA: Na Limskoj regati i učesnici iz UAE