INFO BIRO

Marini Bulatović priznanje za promociju Teslinog dela (FOTO)

Na proslavi Dana dijaspore u Beogradu saradnica Našeg Biroa dobila je prestižno priznanje za promociju Teslinog dela u svetu

Na manifestaciji Dan dijaspore, održanoj 7. jula u Beogradu, novinarki i književnici Marini Bulatović dodeljeno je priznanje - Sertifikat za promociju imena i dela Nikole Tesle i Teslinog naroda.

  

U ime Marine Bulatović, koja je od 2015. za Naš Biro pisala tekstove iz Saudijske Arabije, a koja sada živi i radi u Kanadi, na Univerzitetu Singidunum u Beogradu priznanje je primila glumica Iva Štrljić, koja je i pročitala odlomak o Tesli iz Marinine knjige “Nina od Arabije”.

  

Na skupu su, između ostalih, govorili i ugledni biznismen iz SAD i predsednik zadužbine Studenica Miroslav Majkl Đorđević, predsednik Tesla naučne fondacije iz Filadelfije Nikola Lončar, potpredsednica Prosvjeta Austrija prof. Svetlana Matić, Petar Lastić iz Srpskog instituta iz Mađarske, Slavica Mastikosa iz Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta, državni sekretar iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Marko Milenković, državni sekretar iz Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Nenad Nerić, brojni domaći istoričari, stručnjaci za IT sektor i tehnološki razvoj i drugi.

  

Dan dijaspore organizuju Teslina naučna fondacija SAD i Srbija, Univerzitet Singidunum i partnerske organizacije dijaspore i matice.

  

  

Marina je ovo priznanje zaslužila za svoj dugogodišnji rad - promovisanje Nikole Tesle u svetu. Volonterski je pomagala i pomaže brojnim Tesla-udruženjima širom Amerike i Kanade.

- Lepo je kada neko primeti i nagradi vaš rad – kaže Marina Bulatović. - Na Danu dijaspore u Beogradu govorilo se o saradnji matice i dijaspore, ali i kako poboljšati te odnose. Iz ličnog iskustva mogu da vam kažem kako ti odnosi (ponekad) izgledaju: inicijativa da se Dan nauke u Srbiji slavi na Teslin rođendan potekla je iz dijaspore davne 2002. Ali, tek kada smo se u Njujorku sreli dr Ljubo Vujović i ja, u januaru 2010, i kada smo izvršili svojevrstan „pritisak“ na vlast u Beogradu, a zahvaljujući i ogromnoj podršci medija koju smo tada dobili, akcija je urodila plodom. Konačno, Božidar Đelić je proglasio 10. jul 2010. za Dan nauke u Srbiji, ali ni u jednom saopštenju nije pomenuo da je dijaspora sve to inicirala, već je izjavio da je Ministarstvo nauke pokrenulo tu akciju. Za uspešnu saradnju matice i dijaspore ključno je poverenje i uzajamno poštovanje.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Luvr Abu Dabi: Najskuplja slika na svetu stiže pred publiku

FOTO-PRIČA: Istorijski dan za žene u Saudijskoj Arabiji

Rekonstruisan rukopis srpskog naučnika: Pišite kao TESLA!