BIRO PRIČE

Rekonstruisan rukopis srpskog naučnika: Pišite kao TESLA!

Srpski dizajneri napravili su font koji imitira rukopis najpoznatijeg srpskog pronalazača i naučnika

Na osnovu rukopisa sa dostupnih dokumenata, srpski stručnjaci napravili su Tesla tipografsko pismo, digitalni font za korišćenje na računaru koji odgovara rukopisu Nikole Tesle.

“Na raspolaganju su nam bila tri izvora: beleške iz Kolorado Springsa iz 1899. godine, mastilom, na engleskom jeziku; prepiska sa gospodinom Radosavljevićem iz 1914. na srpskom jeziku, mastilom i olovkom, ćirilicom i jedan telegram upućen takođe g. Radosavljeviću, olovkom, na srpskom, latinicom; dugačko pismo devojčici Poli Fotić iz 1939. godine u kome Tesla opisuje svoje detinjstvo, olovkom, na engleskom jeziku”, navodi Olivera Stojadinović u kolumni objavljenoj na sajtu Tipometar.

  

  

Latinica i ćirilica

“Latinica je urađena prvenstveno na osnovu dokumenata iz Kolorado Springsa. Ovo su stručne beleške, brzo pisane mastilom, tako da su pojedinačna slova na granici čitljivosti, ali se reči razumeju kao celina. Mala slova su relativno sitna, ali zato energični potezi gornjih i donjih produžetaka daleko sežu izvan granica reda. Inicijali su veći, naročito ako se nalaze na početku, kada su u velikom broju slučajeva kaligrafski ispisani sa izvijenim ukrasnim potezima. 

Slova su veoma nagnuta, međusobno povezana i komotno razmaknuta. Ove beleške sadrže skoro sva potrebna slova, ali i brojeve, zagrade i matematičke operatore. Za dopunu je poslužilo pismo Poli iz poznijih Teslinih godina, pisano mnogo pažljivije jer je bilo namenjeno maloj čitateljki. Slova koja nisu pronađena u dokumentima su Z i Q”, otkrila je Stojadinovićeva.

  

  

Kada je reč o ćirilici, dokumentacija koja je bila na raspolaganju bila je veoma oskudna.

“Dragocena su dva pisma pisana perom, jer su u njima slova jasnija, a inicijali veoma lepi, gotovo kaligrafski ispisani. Ostala su pisana olovkom, brzim rukopisom namenjenom bliskom prijatelju koji je umeo da ga dešifruje. Pisma potiču iz ratnih godina i često razmatraju mogućnosti da se pomogne ugroženoj Srbiji”, objasnila je autorka kolumne.

  

  

Od ideje do fonta

Ideja da se u godini proslave 150 godina od rođenja Nikole Tesle napravi tipografska rekonstrukcija njegovog rukopisa kao svojevrstan omaž potiče od Rastka Ćirića, profesora Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Zadatak je preuzeo na sebe Vladimir Popović, student završne godine grafičkog dizajna, uključivši ga u svoj diplomski rad. Materijale za rekonstrukciju – odabrane dokumente – dobio je od Muzeja Nikole Tesle u obliku skeniranih slika visoke rezolucije.

Prvobitno je bilo zamišljeno da Popović uradi i ćirilicu i latinicu, ali se pokazalo da zadatak zahteva dosta vremena i da jedan semestar, koliko mu je bilo na raspolaganju nije dovoljan za celokupnu realizaciju. Tako je on pregledao dokumenta, izvršio izbor slova i izradio osnovni latinični font sa nekoliko alternativnih slova.

 

  

Olivera Stojadinović preuzela je na sebe da tokom leta dopuni pismo ćirilicom i još nekim potrebnim znacima, ligaturama i alternativama, kao i da međusobno uskladi sva slova i rasporedi ih u unikod tabelu. Format u kome je urađen font je Open Type, jer se u jednom fontu, u unikod rasporedu, nalaze svi znaci: ćirilica, latinica, brojevi, interpunkcija, alternativna slova, ligature…

Osim toga, ovaj format koristi se i u Windows i Mac OS X sistemima. Potrebni su takođe i programi koji podržavaju unikod.

  

Samo za posebne trenutke

Kada font Tesla postane deo operativnog sistema, svaki put kada se otvori meni sa fontovima pojaviće se Teslino ime. (U nekim programima videće se i nekoliko njegovih slova.) Nije to pismo koje može da se koristi u zvaničnoj prepisci, niti se njime mogu slagati knjige. Ono je rezervisano za one trenutke kada biste, pišući nešto posebno, poželeli da u Teslin rukopis “obučete” svoje reči i proverite da li tako drugačije zvuče.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

PODCAST Naš Biro: Srbija i Dubai - o milionerima i hotelima

Top 10 prednosti i mana života u Srbiji i u Emiratima (FOTO)

10 razloga da se (ne) iselite iz svoje domovine


;