BIRO PRIČE

FOTO-PRIČA: Istorijski dan za žene u Saudijskoj Arabiji

Poslednja nedelja u junu 2018. – dan koji će se dugo pamtiti na Arabijskom poluostrvu

Nedelja, 24. jun 2018. biće ubeležena zlatnim slovima u kalendaru ženskih prava u Saudijskoj Arabiji. Pripadnicama nežnijeg pola dozvoljeno je da voze automobile, što su one odavno s nestrpljenjem iščekivale. Saudijski princ Muhamed bin Salman u okviru programa “Vision 2030” odobrio je ženama da polažu vozačke ispite, što je samo jedna od brojnih reformi koje će se odigrati na tlu jedne od najkonzervativnijih zemalja sveta.

  

Od ponoći na ulicama

Koliko je ženama bilo važno da se izbore za ovo pravo slikovito govori činjenica da su već od ponoći u svojim automobilima izašle na ulice Rijada i Džede.

- Već sam vozila u drugim državama i imam međunarodnu vozačku dozvolu, ali je potpuno drugačiji osećaj kada to možete da činite u zemlji u kojoj ste rođeni – izjavila je Samar Almogre, državljanka Saudijske Arabije.

Druga, pak, priznaje da iz dna duše mrzi vožnju, ali, kaže, nije to poenta:

- Poenta je da na vožnju sada imam pravo, a da li ću voziti ili ne, to je sada samo moja stvar.

- Osećanja su mi pomešana – kaže Salma Rašed Al Sunaid, jedna od žena koje su među prvima dobile vozačku dozvolu u Rijadu. – Veoma sam uzbuđena što je najzad došao trenutak da mogu da sednem u automobil i vozim gde želim. Ovo je ostvarenje sna za sve žene u Saudijskoj Arabiji, oduševljena sam što konačno vozim ulicama moje zemlje. Pre više od 30 godina moj deda je dao intervju za novine i javno pružio punu podršku da ženama bude dozvoljeno da voze. Da je danas živ, sigurna sam da bi bio mnogo srećan.

Tahani Aldosemani, docent na Univerzitetu u Arabiji, takođe ne skriva zadovoljstvo što može da vozi:

- Ovo je veoma važan dan i važan trenutak za svaku ženu u Saudijskoj Arabiji. Osećam se osnaženo i nezavisno, i u isto vreme sam veoma zahvalna našem kralju Salmanu i našem prestolonasledniku koji su nama, ženama, omogućili da vozimo automobile u našoj zemlji.

Novine “Arab News” prenose stavove muškaraca u Saudijskoj Arabiji koji takođe podržavaju reforme, i u okviru njih i dozvolu Saudijkama da voze automobile.

Osnaživanje žena deo je projekta “Vision 2030” koji sprovodi prestolonaslednik Muhamed bin Salman, na inicijativu vremešnog saudijskog monarha Salmana bin Abdulazisa (82).

  

Princeza za volanom

Istorijski trenutak najavljen je i na naslovnici junskog izdanja “Voga”, na kom princeza Saifa bin Abdulah Al Saud pozira za volanom. Ona je kćerka pokojnog kralja Abdulaha koji je vladao Saudijskom Arabijom od 2005. do smrti 2015. godine, kada ga je na prestolu nasledio njegov polubrat kralj Salman.

- U našoj zemlji postoje konzervativci koji se plaše promena – izjavila je princeza Saifa. – Lično, podržavam ove promene s velikim entuzijazmom. Lako je komentarisati društvo koje ne poznajete i misliti da ste superiorni, ali zapadni svet mora da zapamti da je svaka zemlja specifična i jedinstvena, da imamo i snage i slabosti, i da je to deo naše kulture. Uvek je bolje pokušati da to razumete nego da osuđujete.

BIRO

Foto: Vogue, Twitter


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Više ništa neće biti kao pre: Novo lice Saudijske Arabije

Novi vizni režim u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Oman: Pravilo koje poslodavac nikada ne sme da prekrši


;