INFO BIRO

Oman: Pravilo koje poslodavac nikada ne sme da prekrši

Da ne budete u dilemi...

Dolaskom u stranu zemlju radnici često ne znaju koja su njihova prava. Zakoni u zemljama Bliskog istoka mnogo se razlikuju od onih na Balkanu, počev od prekršajnih do zakona koji uređuju sektor zapošljavanja.

Jedna od čestih dilema sa kojom se susreću ljudi iz ex-Yu koji dolaze u zemlje Bliskog istoka jeste da li bi trebalo da ostave pasoš poslodavcu “na čuvanje” ili ne. Ukoliko se susretnete sa ovakvom situacijom u bilo kojoj kompaniji u Omanu, odgovor je odričan.

Poslodavcima je zabranjeno zadržavanje pasoša zaposlenog, a svako ko to učini prekršio je zakon, poručuju iz vodeće advokatske kancelarije u Omanu.

Odlukom Ministarstva rada od 6. novembra 2006, zadržavanje pasoša nije u interesu poštenog rada i odnosa prema zaposlenom. Međutim, uprkos zabrani, neki poslodavci se oglušuju o zakon i ne žele da zaposlenima vrate pasoš. U takvim slučajevima, savetuju advokati, radnik može da podnese žalbu Ministarstvu rada.

Ukoliko radnik dobije otkaz zbog odbijanja da preda poslodavcu svoj pasoš “na čuvanje”, otkaz će se smatrati nezakonitim.

- Pasoš je dokument koji izdaje nacionalna vlada, koja potvrđuje identitet i državljanstvo svog nosioca u svrhu međunarodnog putovanja – kaže advokat Muhamed Ibrahim Al Zadjali. - Za svaku zemlju pasoš sadrži klauzulu da je to vlasništvo vlade zemlje koja ga je izdala. Dakle, stvarni vlasnik pasoša je država koja ga je izdala, a osoba koja ima pasoš je samo njegov čuvar.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

BIRO VODIČ: Najvažnije odredbe Zakona o radu u UAE

Pismo iz inostranstva: Konačni obračun sa nostalgijom

Razotkrivanje: Koliko vas je život u Dubaiju promenio?