SAVETI

BIRO VODIČ: Najvažnije odredbe Zakona o radu UAE

Ukoliko nameravate da se zaposlite u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, poznavanje Zakona o radu je od velikog značaja.

Preseljenje u drugu državu predstavlja veliku životnu promenu - prilagođavanje na drugačiji način života, kulturu, običaje i zakone. Ako razmišljate o Ujedinjenim Arapskim Emiratima kao državi u kojoj želite da se zaposlite, trebalo da poznajete makar osnovne stavke Zakona o radu kako biste znali vaša prava i obaveze.

  

Rad u privatnom sektoru

Radno vreme: osam sati dnevno, 48 sati nedeljno

Napomena: Radno vreme može da bude produženo na devet sati u kompanijama, hotelima i kafićima tek pošto to odobre nadležne službe

Uobičajeno radno vreme skraćeno je za dva sata dnevno tokom svetog meseca Ramazana

Prekovremeni rad može da bude odobren samo ako to iziskuje priroda posla. Zaposleni će dobiti punu platu uvećanu za 25 odsto, odnosno za 50 odsto ako prekovremeni rad obuhvata ostanak na poslu od 21h do 16h.

Petak je zvanično slobodan dan za sve zaposlene. Ali, ako okolnosti zahtevaju od radnika da i petkom dođe na posao, dnevnica za taj dan biće mu uvećana 50 odsto.

Državni praznici u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Islamska Nova godina – jedan dan

Nova godina po gregorijanskom kalendaru – jedan dan

Bajram – dva dana

Ramazanski bajram – tri dana

Rođendan proroka Muhameda – jedan dan

Isra i Miraj – jedan dan

Dan mučenika – jedan dan

Nacionalni dan UAE – jedan dan

  

Godišnji odmor

Zaposleni ima pravo na godišnji odmor u trajanju od:

- dva dana mesečno ako je na jednom radnom mestu proveo šest meseci (i manje od godinu dana)

30 dana posle godinu dana kontinuiranog rada u jednoj firmi

  

Bolovanje

Zaposleni ima pravo na bolovanje od najduže 90 dana godišnje pod uslovima predviđenim zakonom. On će primiti punu platu po odsustvu sa posla prvih 15 dana i pola plate u narednih 30 dana. U narednih 45 dana (do punih 90 dana) neće imati pravo na platu. Tokom probnog perioda zaposleni nema pravo na plaćeno bolovanje.

  

Trudničko i porodiljsko odsustvo

Zaposlene žene primiće punu platu u prvih 45 dana posle porođaja pod uslovom da su prethodno radile u jednoj firmi najmanje godinu dana. Ako je taj period kraći od godinu dana, primiće polovinu plate. Porodiljsko odsustvo može da bude produženo još najviše 10 dana, ali za taj period nemaju pravo na finansijsku nadoknadu.

U prvih 18 meseci po rođenju deteta svaka žena koja doji dete ima pravo na dva plaćena intervala dnevno, ne duže od pola sata.

Zaposleni očevi nemaju zakonsko pravo da odsustvuju sa posla zbog rođenja deteta.

  

Skraćenje radnog vremena

Zaposlenima na građevini nije dozvoljeno da rade u najtoplijem delu dana tokom leta. Svaka firma koja ne poštuje ovu zakonsku odredbu biće kažnjena od 5.000 AED do 50.000 AED po radniku kojeg inspekcija zatekne na radnom mestu.

  

Minimalne zarade

U Zakonu o radu UAE nije predviđen minimalac, ali se podrazumeva da plate moraju da pokriju osnovne troškove zaposlenih.

Član 63. Zakona propisuje da je indeks minimalne zarade i troškova života određen uopšteno, ili za određeni sektor ili za određenu profesiju na osnovu uredbe i saglasnosti Kabineta.

  

Sistem zaštite plata (WPS)

Plata mora da bude uplaćena na bankovni račun zaposlenog. Banka mora da ima odobrenje Centralne banke UAE za pružanje ove vrste usluga. U slučaju potrebe za žalbom, zaposleni se mogu obratiti eNetwasalu – kliknite OVDE

  

Prekid radnog odnosa

Ukoliko zaposleni svojevoljno napusti posao pre nego što u jednoj kompaniji navrši godinu dana, neće imati pravo na naknadu po odlasku iz kompanije.

Ako u jednoj kompaniji provede godinu dana (i duže), ima pravo na naknadu čija visina zavisi od visine poslednje osnovne plate (bez uračunatih troškova stanovanja, prevoza, komunalnih usluga i slično).

Ukoliko zaposleni duguje novac poslodavcu, on ima pravo da mu odbije dug od naknade za prekid saradnje.

Ako poslodavac raskine ugovor na određeno vreme, a zaposleni je u njegovoj kompaniji proveo manje od godinu dana, poslodavac nije u obavezi da mu isplati naknadu po okončanju saradnje.

Ako je radnik bio zaposlen u istoj kompaniji duže od godinu dana a kraće od pet godina, on ima pravo na punu nadoknadu na osnovu plate od 21 dan za svaku godinu rada.

Za prekid saradnje duže od pet godina na punu naknadu na osnovu plate od 30 dana za svaku godinu rada.

Ukoliko poslodavac raskine ugovor koji je potpisao sa radnikom na neodređeno vreme, Zakon propisuje identične odredbe, osim u slučaju kada radnik provede u istoj kompaniji duže od pet godina. I tada radnik dobija naknadu, ali ona ne sme da premaši visinu njegove dvogodišnje plate.

S druge strane, ukoliko zaposleni koji ima ugovor na neodređeno vreme odluči da napusti kompaniju, Zakon propisuje sledeće:

- ako je radio kraće od godinu dana, nema prava na naknadu

- ako je radio duže od godinu dana, a kraće od tri godine, ima pravo na trećinu osnovne plate od 21 dan

- ako je radio duže od tri, a kraće od pet godina, ima pravo na dve trećine osnovne plate od 21 dan

- ako je radio duže od pet godina, ima pravo na osnovnu platu od 21 dan

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

BIRO VODIČ: Kako da se zaposlite u fitnes industriji u UAE

Priče iz pustinje: Porodični raj u Abu Dabiju (VIDEO)

Knjižica zlata vredna: Vodič za radnike u Dubaiju


;