BIRO PRIČE

Novi vizni režim u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Velike promene i značajne olakšice

Šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum, vladar Dubaija i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) održao je sednicu na kojoj je usvojen niz zakonskih paketa u vezi sa promenama u osiguranju i viznom režimu u UAE. U cilju poboljšanja ekonomske konkuretnosti UAE, jačanja turizma i zadržavanja studenata koji su diplomirali, kabinet je usvojio nove odluke.

Studenti koji su završili fakultete u UAE moći će da ostanu u ovoj bliskoistočnoj državi još dve godine posle dobijanja diplome kako bi pronašli posao.

Takođe, usvojena je odluka po kojoj će stranci kojima je istekla viza jer su ostali bez posla moći da ostanu u UAE još šest meseci ukoliko žele da potraže posao u ovoj bliskoistočnoj zemlji.

Stranci koji žele da obnove vizu moći će to da učine bez napuštanja UAE, a oni koji ilegalno borave u UAE moći će da napuste zemlju bez dvogodišnje zabrane ponovnog ulaska ukoliko kao dokaz pokažu važeću povratnu kartu.

Uveden je nov sistem osiguranja za garancije zaposlenih koji rade u privatnom sektoru. Prethodni obavezni depozit u visini od 3.000 AED po radniku ubuduće će biti simboličan i iznosiće svega 60 AED, koliko će poslodavci izdvajati na godišnjem nivou. To će omogućiti poslodavcima da ulože veća sredstva u širenje posla, jer ih je država finansijski rasteretila i dala priliku da lakše zaposle nove radnike. Polisa pokriva prava radnika za dodatke koji se odnose na prekovremeni rad, godišnje odmore, neisplaćene plate, povrede na radu i povratne karte; pokrivenost osiguranja iznosi 20.000 AED po radniku.

Kabinet potpredsednika UAE usvojio je i niz viznih olakšica za turiste. Putnici koji u tranzitu prolaze kroz UAE ne moraju da plaćaju tranzitnu vizu za prvih 48 sati, a ostanak do 96 sati biće tarifiran sa svega 50 AED.

Prošlog meseca najavljene su brojne reforme koje će obradovati strane investitore, kao i visokoobrazovni kadar - opširnije pročitajte OVDE

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Emirates inovacija: Uskoro stižu avioni bez prozora! (VIDEO)

Dubai Školica: Priredba povodom završetka školske godine

Dobra vest: Manje papirologije za zapošljavanje u Emiratima


;