BIRO PRIČE

Ovo smo dugo čekali: Nova pravila o vizama i poslovima u UAE

Vladar Dubaija, šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum najavio je brojne reforme koje će obradovati strane investitore, kao i visokoobrazovni kadar

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su na pragu velikih promena. Do kraja 2018. stranci će moći da osnuju kompaniju sa 100 posto vlasništva, kao i da dobiju vizu na 10 godina. Dodeljivanje dugoročne vize i velike olakšice prilikom osnivanja firme najavio je vladar Dubaija i potpredsednik UAE šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum na sednici Vlade.

  

Arapska “zelena karta”?

Desetogodišnji boravak u UAE predviđen je za investitore, medicinske stručnjake, istraživače, naučnike i inovatore. Takođe, dugoročne vize biće obezbeđene i članovima njihovih porodica.

Šeik Muhamed najavio je da ove vize mogu da dobiju lekari i inženjeri, ali ove profesije neće biti jedine povlašćene u viznom statusu UAE.

Cena dugoročne vize još nije utvrđena.

I studenti mogu da se nadaju dugoročnim vizama u trajanju od pet godina, a oni koji pokažu izuzetne rezultate tokom studija imaće mogućnost da dobiju vizu na 10 godina. Za sada nisu obelodanjeni kriterijumi koji objašnjavaju šta potpada pod “izuzetne rezultate”, kao ni da li studenti koji apliciraju za ovu vizu moraju da budu u UAE ili će moći da konkurišu i oni iz inostranstva.

  

Promena posla

Da li je nova desetogodišnja viza povezana sa zaposlenjem u jednoj kompaniji? I ovo pitanje ostalo je nerazjašnjeno do kraja. Ono što je, međutim, poznato jeste da će stručnjaci iz različitih oblasti moći da dobiju dugoročni boravak, ali nije precizirano da li će tokom dugoročnog boravka moći da prelaze iz jedne kompanije u drugu ili ne.

   

  

Strana ulaganja

Po novoj strategiji, biće napravljeno značajno odstupanje od trenutne prakse kada su u pitanju strana ulaganja. Sada je nemoguće imati firmu sa 100 posto stranog vlasništva van slobodnih zona UAE. Uskoro, strane kompanije neće morati da traže poslovnog partnera iz UAE sa kojim će osnovati firmu.

Najavljene reforme označavaju početak nove ere u UAE. Kako je istakao vladar Dubaija, UAE će ostati globalni inkubator za izuzetne talente i privlačna destinacija za strane investitore.

- Naše otvoreno okruženje, tolerancija, infrastruktura i fleksibilno zakonodavstvo predstavljaju najbolji plan za privlačenje globalnih investicija i izuzetnih talenata u UAE. Ta pozicija ne samo da će transformisati kvalitet radne snage, već će i osigurati socijalnu i ekonomsku stabilnost – poručio je potpredsednik UAE.

Kako navode lokalni mediji, Emirati žele da pređu na ekonomiju zasnovanu na znanju i da se ne oslanjaju na sektor nafte i gasa. Drastično fluktuirajuće cene nafte pokazale su ranjivost koju države čija ekonomija počiva na prirodnim resursima neumitno moraju da istrpe, a UAE to svakako žele da izbegnu.

Obezbeđivanje dugoročne vize ne samo da bi privuklo stručnjake iz celog sveta da odaberu UAE kao novo mesto za život, već bi ujedno dodatno ojačalo brojne poslovne segmente, počev od tržišta nekretnina, do bankarskog sektora.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Upoznajte PET tipova ljudi koji rade u Dubaiju (FOTO)

Muzej budućnosti – dragulj tehnoloških dostignuća (VIDEO)

Dobra vest: Manje papirologije za zapošljavanje u Emiratima


;