BIRO PRIČE

Dobra vest: Manje papirologije za zapošljavanje u Emiratima

Dostavljanje sertifikata o dobrom ponašanju privremeno je stavljeno van snage

Nepuna dva meseca po stupanju na snagu novog pravila o zapošljavanju – dokazivanje da protiv vas u poslednjih pet godina nije vođen krivični postupak da biste dobili radnu vizu u UAE – stavljeno je van snage do daljeg.

Iz Ministarstva inostranih poslova i međunarodne saradnje potvrdili su za medije u Zalivu da je obavezno dostavljanje takozvanog sertifikata o dobrom ponašanju za sada suspendovano. Međutim, nisu mogli da preciziraju da li će ovaj dokument u narednim mesecima ipak biti neophodan strancima koji apliciraju za posao u Emiratima.

Da podsetimo, vlasti UAE najavile su sredinom januara da će od 4. februara 2018. svaki stranac koji želi da se zaposli u UAE morati da dostavi potvrdu da protiv njega u prethodnih pet godina nije vođen krivični postupak. Dokument je predstavljen kao dodatna mera bezbednosti, da se ne bi dogodilo da posao u pustinji dobiju i lica koja su krivično gonjena u matičnoj ili drugim državama u kojima su boravila u prethodnih pet godina.

Sertifikat o dobrom ponašanju nije bio potreban turistima, kao ni strancima koji žele da studiraju u UAE ili da se leče u ovoj pustinjskoj zemlji. Ipak, za sve one koji su planirali da se zaposle u Emiratima, sertifikat o dobrom ponašanju bio je neophodan za dobijanje radne vize.

A kako je to izgledalo u praksi, najbolje znaju gastarbajteri iz Srbije koji su baš u periodu od 4. februara do početka aprila dobili posao u UAE. Čekala ih je vremenski zahtevna procedura koja je podrazumevala odlazak u policiju, sud i Ministarstvo inostranih poslova, kao i prevođenje dokumenata. Finansijski izdatak nije bio prevelik (u proseku oko stotinak eura), ali je na Balkanu svima dobro poznata rečenica “Fali ti još jedan papir” mnogima predstavljala dodatno opterećenje prilikom završetka papirologije neophodne za preseljenje u Emirate.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima u privatnom sektoru zaposleno je više od 80 odsto stranaca. Takođe, u ovoj bliskoistočnoj zemlji svoje mesto pod suncem pronašlo je više od 200 nacionalnosti.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

FOTO-PRIČA: Brodovi u boci – umetnost koja ostavlja bez daha

PODCAST Naš Biro: Idemo na Bali na TRI MESECA!!!

Građani Crne Gore bez vize u Emirate


;