BIRO PRIČE

Više ništa neće biti kao pre: Novo lice Saudijske Arabije

Plimi (ne)očekivanih promena najviše će se obradovati žene

Saudijska Arabija sve češće dobija veliki prostor u medijima širom sveta zbog talasa promena koje sprovodi u okviru programa “Vision 2030”. Odobravanje turističkih viza koje će uslediti najverovatnije od juna ove godine, uređenje 2.640 kilometara dugačke obale, davanje velikog finansijskog podsticaja naučnicima iz celog sveta da dođu u ovu islamsku monarhiju i kapitalni arhitektonski projekti koji će promeniti sliku pustinje čine Saudijsku Arabiju sve privlačnijom za strance.

Zapadnjački stil života lagano osvaja prostorno najveću zemlju Arabijskog poluostrva, umereno korigujući stroge verske postulate kojih su žene u ovoj kraljevini morale bespogovorno da se pridržavaju. A bilo im je uskraćeno - skoro sve!

  

Eksplozija slobode

Od juna ove godine ženama će biti omogućeno da voze automobile, što je donedavno bilo nezamislivo i – zabranjeno zakonom.

Koprena pod kojom su Saudijke dugo živele počinje da pada i u drugim sferama života: dozvoljeno im je da se zapošljavaju, da dolaze na stadione, a najavljeno je i da će ubuduće moći da idu na fakultet bez pratnje oca ili braće, da napuste ženski studentski kamp bez pismene dozvole roditelja i da samostalno otvore firmu koju će voditi bez “tutorstva” muških članova porodice.

Koliko su Saudijke željne da izađu iz kuće i ulogu klasičnih domaćica i pokornih kćerki i supruga zamene radnim iskustvom odavno svojstvenom “ostatku sveta”, najslikovitije dočaravaju brojke. Generalna direkcija za pasoše raspisala je konkurs za prijem 140 novih radnika na graničnim prelazima i aerodromima. Prijava na konkurs podrazumevala je najmanje srednjoškolsko obrazovanje i starost od 25 do 35 godina (za oba pola), a jedini uslov koji “drži kopču” sa “starom Saudijskom Arabijom” bio je da Saudijke koje konkurišu ne smeju da budu udate za strance. Za ovu poziciju elektronskim putem konkurisalo je čak 107.000 Saudijki!

  

  

Prva Arapska nedelja mode u Rijadu

Ni u svetu biznisa Saudijke ne sede skrštenih ruku, ali u domovini još nisu “raširile krila” i postale “biznis predatorke”, kao što je to, na primer, slučaj u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ipak, ne znači da već za nekoliko godina neće sustići svoje uspešne komšinice.

Od 26. do 31. marta biće organizovana prva Arapska nedelja mode u Rijadu, po uzoru na manifestacije koje postoje u Njujorku, Parizu, Londonu... Prethodnih godina, domaćin ove manifestacije dva puta godišnje bio je Dubai. Pravo učešća na Nedelji mode u Rijadu imaju dizajneri iz celog sveta, a princeza Noura bint Faisal Al Saud, počasni predsednik Arapskog modnog saveta, najavila je da je ova manifestacija samo početak velikih promena koje će se događati u Saudijskoj Arabiji u vremenu koje dolazi.

  

  

Abaja na dnu ormara

Ono što, međutim, predstavlja najveće iznenađenje je činjenica da u svakodnevnom životu tradicionalna abaja neće biti obavezan komad garderobe. Do sada, žene su morale da se “sakriju od glave do pete” čim kroče u javnost. Ostaće upamćeno da je pre tri godine pripadnik takozvane Komisije za unapređenje vrlina i sprečavanje poroka naredio jednoj Saudijki da napusti tržni centar u Hailu, na severozapadu zemlje, jer su joj se videle – šake!

Ovog meseca visokopozicionirani pripadnik vrhovnog islamskog verskog organa šeik Abdula al-Mutlak obratio se javnosti preko televizije i istakao da bi “muslimanke trebalo da se oblače skromno, ali da to ne znači da moraju da nose abaju”.

- Više od 90 odsto pobožnih muslimanki u islamskom svetu ne nosi abaje. Ni mi ne bi trebalo da prisiljavamo žene da ih nose – poručio je Al-Mutlak.

Saudijke koje iz ličnih razloga ne nameravaju da napuste tradiciju moći će da nose abaju kada izlaze iz kuće, ali ako odluče drugačije – ubuduće neće imati neprijatnosti.

  

(Raz)otkrivanje

Sve ovo, međutim, ne znači da će se “zapadnjački pelcer”, makar kada su u pitanju prava žena u Saudiji i njihovi uspesi u biznisu, “primiti” “preko noći”. Kao i u svim drugim zemljama sveta, i u najvećoj državi Arabijskog poluostrva revolucionarne promene će krenuti od velikih gradova, dok će u ruralnim područjima tradicija i dalje biti na pijedestalu.

Ali, činjenice da su žene sve prisutnije u javnom životu, da im je omogućeno da glasaju na lokalnom nivou (kao i da se kandiduju, od 2015. godine) i da mogu da izađu iz svojih domova bez pratnje muških članova porodice i te kako ohrabruju. Snažna i tesna ljuštura u kojoj su živele prethodnih decenija lagano ali sigurno počinje da puca i da se kruni, dopuštajući da Saudijke postanu vidljivije u svim segmentima društva – i figurativno, ali i bukvalno.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Proslava rođendana Našeg Biroa (FOTO+VIDEO)

Priče iz pustinje: Vinorel umetnice iz Srbije očarao šeike (VIDEO)

Oman: Od jula stiže POREZ NA GREH


;