BIRO PRIČE

Luvr Abu Dabi: Najskuplja slika na svetu stiže pred publiku

Objavljen datum kada će ljubitelji umetnosti moći da vide čuveno Leonardovo delo u pustinji

Slika Leonarda da Vinčija “Salvador Mundi” (“Spasitelj sveta”) biće od 18. septembra izložena u muzeju Luvr u Abu Dabiju, saopšteno je iz Odeljenja za kulturu i turizam prestonice Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Poslednje Leonardovo delo koje se nalazilo u privatnoj kolekciji postalo je najskuplje slikarsko delo na svetu - na licitaciji u njujorškoj kući “Kristis” prodato je za čak 450,3 miliona dolara. Ulje na platnu prikazuje Hrista koji drži kristalnu kuglu.

  

  

Najskuplja slika na svetu nastala je između 1506. i 1513. godine, i rađena je za kralja Luja XII. Kasnije je postala vlasništvo engleskog kralja Karla I, a 1649. otkupio ju je vojvoda od Bakingema. O sudbini “Spasitelja sveta” ništa se nije znalo do 1900. godine, kada ju je kupio britanski kolekcionar Fransis Kuk. Njegovi naslednici pre šest decenija prodali su je za samo 45 funti, jer se tada verovalo da ju je naslikao neko od Da Vinčijevih učenika, a ne veliki majstor slikarstva. Međutim, neposredno posle prodaje za 45 funti utvrđeno da je ona Da Vinčijevo delo, što joj je drastično podiglo cenu.

Da Vinčijev “Spasitelj sveta” ponovo je prodat 2005. godine; s obzirom na to da je slika bila delimično oštećena, na zahtev konzorcijuma kolekcionara umetničkih dela obavljena je restauracija koja je koštala oko 10.000 dolara. Posle restauracije, prvi put je bila dostupna javnosti 2011. godine na izložbi u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Tada se već sa sigurnošću znalo da je “Spasitelj sveta” Leonardijevo delo, i to na osnovu tri prepoznatljive karakteristike velikog majstora. Prva je bila upotreba pet tankih slojeva glazure za dobijanje željene nijanse kože na Hristovom licu (istu tehniku koristio je i kada je radio najčuveniju sliku na svetu - Mona Lizu), a druga tragovi pritiskanja donje strane dlana prilikom slikanja - što je bilo poznato na drugim Leonardovim delima. Treća, nepobitna potvrda da je “Spasitelj sveta” delo velikog Da Vinčija jeste način slikanja uvojaka kose, kao i pigmenti na podlozi od kestenovog drveta, što odgovara Leonardovom stilu.

Prošle godine, američki mediji objavili su da je “Spasitelja sveta” kupio princ Saudijske Arabije Bader bin Abdulah bih Mohamed Al Said. Međutim, samo nekoliko dana kasnije stigao je demanti iz Odeljenja za kulturu i turizam Abu Dabija, koje je potvrdilo vlasništvo nad najskupljom slikom svih vremena.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Novi nivo bezbednosti: Specijalne kamere na ulicama Dubaija

Priče iz pustinje: Vinorel umetnice iz Srbije očarao šeike (VIDEO)

Novi vizni režim u Ujedinjenim Arapskim Emiratima


;