BIRO PRIČE

Novi nivo bezbednosti: Specijalne kamere na ulicama Dubaija

Pilot-projekat uličnih kamera koje skeniraju svako lice i sve čuju uskoro bi mogao da bude testiran i u Dubaiju

Prelazite preko pešačkog prelaza i čujete zvuk koji vas obaveštava da vam je stigla nova poruka na Vocapu? Bez obzira na to što znate da ne bi trebalo da koristite mobilni telefon u toj situaciji, odlučujete da napavite izuzetak? Budite obazrivi, jer bi ovaj prekršaj mogao da bude uslikan okom kamere!

Kompanija “Polsec” razvila je kamere koje vide i čuju sve što uradite i kažete na ulici, i već je u pregovorima sa vlastima u Dubaiju da kamere budu deo pilot-projekta za dodatno podizanje nivoa bezbednosti i sigurnosti u ovom emiratu.

- Senzori ne slušaju sadržaj razgovora, oni beleže samo specifične reči kao što su, na primer, “pomoć” i “policija”, ali i zvuk alarma – kaže za zalivske medije izvršni direktor “Polseca” Renato Verner. – One, takođe, mogu da utvrde glas, pol i etničku pripadnost; snimaju jedan kadar u sekundi i registruju samo ključne reči. Ovaj sistem neće smanjiti stopu kriminala, on će ga svesti na nulu!

Od oktobra prošle godine, sistem koji je “Polsec” osmislio prolazi test fazu u tri grada u Indiji. Verner ističe da je nabavka ovog sistema šansa za Dubai da nijedan zločin ili prekršaj ne ostane nekažnjen, i da Dubai i u budućnosti ostane jedan od najsigurnijih smart gradova na svetu.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Dubai: Kako da zamenite registarske tablice u PET KORAKA

Novi vizni režim u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

FOTO-GALERIJA: Život u Omanu u 30 slika


;