INFO BIRO

Istorijski dogovor sa Grcima: Makedonija dobija novo ime

Premijeri Zoran Zaev i Aleksis Cipras postigli su sporazum oko novog imena Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije

Novo ime Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije (BJRM), dogovoreno sa zvaničnom Atinom, biće Republika Severna Makedonija, saopštio je makedonski premijer Zoran Zaev u Skoplju posle sastanka sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

Zaev je rekao da ovo rešenje, postignuto posle višegodišnjeg spora s Grčkom, garantuje i nacionalni identitet i napredak zemlje.

- Svi detalji su pred očima javnosti. Kao što smo obećali, sporazum garantuje da na jesen bude održan referendum. Građani će odlučiti o budućnosti - napisao je na premijer Zaev na Tviteru.

  

On je na konferenciji za štampu, kojoj su prisustvovali i svi ministri u Vladi Makedonije, izjavio da će naziv "Republika Severna Makedonija" imati univerzalnu upotrebu, a to će biti precizirano amandmanom na Ustav. Takođe, Zaev je dodao da je novo ime "šansa koju hrabro i smelo moramo da iskoristimo":

- Ne želimo poraze, već pobede. Imamo istorijsko, vekovno rešenje spora između Grčke i Makedonije. U našim rukama je ključ za otvaranje ekonomske perspektive i boljeg života građana Makedonije. Ovim rešenjem jačamo nacionalni identitet.

Sporazum bi trebalo da bude potpisan u subotu na Prespanskom jezeru. Zbog spora sa Grčkom oko naziva države, BJRM nije mogla da pristupi Evropskoj uniji i NATO alijansi.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Kraj Ramazana: Slobodni dani i običaji povodom praznika

Dubai – smart grad: Najbrža pasoška kontrola na svetu

Voda iz Srbije u četiri zemlje Gulfa (FOTO)