BIRO PRIČE

Dubai – smart grad: Najbrža pasoška kontrola na svetu

Nema čekanja, stajanja u redu... Procedura traje samo desetak sekundi!

Putnici na Terminalu 2 Internacionalnog aerodroma u Dubaiju sada mogu da prođu pasošku kontrolu za svega nekoliko sekundi, jer je operativno 18 smart kapija – 10 na ulasku i osam na izlasku.

Putnici mogu da prođu kroz smart kapije koristeći svoje biometrijske pasoše, Emirates ID i smart telefone sa instaliranom aplikacijom UAE Wallet. Ove kapije su opremljene najnovijim softverom za prepoznavanje lica, tako da nema potrebe da “čekićate” i dajete pasoš na uvid i proveru kontrolorima. Dovoljno je da skenirate biometrijski pasoš na ulasku i pogledate u kameru koja će vam skenirati lice.

Digitalni pasoš, kreiran za sistem, sadrži informacije iz elektronskog čipa, kao i dodatne podatke uključujući otisak prsta, skeniranje zenice i podatke o prepoznavanju lica.

- Smart kapije su budućnost na aerodromima širom sveta – izjavio je za medije u Zalivu generalni direktor GDRFA general-major Muhamed Ahmad Al Meri. – One obezbeđuju svakom putniku da prođe pasošku kontrolu za svega sedam do 10 sekundi.

Od početka godine, smart kapije koristilo je 2,6 miliona putnika. Na aerodromima u Dubaiju nalaze se 122 ovakve kapije – 63 na Terminalu 3, 30 na Terminalu 1, 18 na Terminalu 2 i 10 na Aerodromu Al Maktum.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Dubai letnja iznenađenja: Stiže sezona popusta!

Hit u Emiratima: Sunce spušta cene turističkih aranžmana

Ovo smo dugo čekali: Nova pravila o vizama i poslovima u UAE


;