BIRO PRIČE

Kraj Ramazana: Slobodni dani i običaji povodom praznika

Zaposlene u privatnom sektoru čekaju dva slobodna dana, a u javnom tri

Petak, 15. jun i subota, 16. jun biće slobodni dani za zaposlene u privatnom sektoru povodom završetka meseca Ramazana i proslave Ramazanskog bajrama. Oni koji rade u državnom sektoru imaće jedan slobodan dan više.

Ramazanski bajram je praznik koji označava kraj posta. To je vreme da se pokaže ljubav prema drugima i ljubav prema Alahu.

  

  

Kako se proslavlja Ramazanski bajram?

Prvi dan počinje jutarnjom molitvom koja se naziva bajram-namaz. Pre odlaska na molitvu vernik se kupa, oblači najlepšu garderobu i doručkuje, najčešće neparan broji urmi ili neku drugu hranu pripremljenu za ovo svečano praznično jutro.

Doručkom pre odlaska na bajram-namaz napravljena je razlika između Bajrama kada je zabranjen post i Ramazana kada je zabranjeno jesti od izlaska do zalaska sunca.

Bajram-namaz počinje od kada se uzdigne sunce dužine koplja i traje sve do zevala, tj. kada sunce bude na polovini neba. Preporuka je da se bajram-namaz klanja na otvorenom prostoru, jer tada ima posebnu vrednost.

Takođe, preporuka je da se na bajram-namaz odlazi peške, jer oslikava skromnost postača. S druge strane, pravilo je da se u džamiju ide jednim putem, a drugim se vraća kući.

  

Veliki porodični praznik

Prvi dan Ramazanskog bajrama vernici provode u krugu porodice koja se, kako tradicija nalaže, okuplja kod najstarijih članova u znak poštovanja prema njihovim godinama i trudu da održe porodicu na okupu. Deca bivaju darivana poklonima ili novcem. Bajramska sofra obično sadrži najomiljenija jela svih članova porodice. Posećivanje rodbine za vreme Bajrama ima jedinstvenu svrhu i cilj; vernici su za vreme Bajrama srećni i radosni, a sreću je uvek najbolje podeliti sa najbližima. Uz to, Bajram je idealno vreme da se nesuglasice (ukoliko ih ima) koje postoje unutar porodice izglade, a oni koji su eventualno ljuti jedni na druge izmire.

Drugi dan je dan kada vernici obilaze mezarja (groblja); ovaj dan se ujedno obeležava i kao Dan šehida, odnosno Dan palih boraca. 

Treći dan predviđen je za druženje sa prijateljima i poznanicima. Takođe, u tradiciji je da se na ovaj dan sklapaju prijateljstva gde god mogu i da se zalaže za istinu gde god se vidi da se želi naturiti laž.

Ne propustite da čestitate kolegama, komšijama i prijateljima njihov veliki praznik uz pozdrav „Bajram šerif mubarek Olsun“ ili jednostavnije „Happy Eid“.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

FOTO-PRIČA: Da li biste živeli u džinovskom iPadu?

Emirates inovacija: Uskoro stižu avioni bez prozora! (VIDEO)

Spektakl pod zvezdama: Sa Beogradskom filharmonijom u svemir


;