INFO BIRO

FOTO-PRIČA: Sombor je najzeleniji grad u Srbiji

Na svakom koraku videćete platane, kestenove, lipe, sekvoje, kao i bođoše, zaštitni znak nekadašnjeg Coborsentmihalja, preteče današnjeg Sombora

Na severozapadu Vojvodine, na dnu basena nekadašnjeg Panonskog mora, nalazi se Sombor, po mnogima najlepši grad u Srbiji.

Živopisna arhitektura koja odiše šarmom prošlosti, uređeni trgovi i nepregledni drvoredi samo su delić onoga što očarava na prvi pogled. 

Sombor je s pravom poneo titulu najzelenijeg grada u Srbiji. Na svakom koraku videćete platane, kestenove, lipe, sekvoje, kao i bođoše, zaštitni znak nekadašnjeg Coborsentmihalja, preteče današnjeg Sombora, piše Telegraf.rs

Ozelenjavanje grada započeto je 1903. godine, kako bi se stanovnici nekako izborili protiv prašine koja je tokom leta gospodarila ulicama.

Zaslugom mladog gradonačelnika dr Benjamina Čihaša u Sombor je iz šireg područja Misisipija stigao bođoš, drvo koje su Somborci prozvali „amerikanskom trešnjom“. Danas u Somboru postoji čak 7.500 stabala bođoša, slikovito nazvanih „plućima grada“.