BIRO PRIČE

OSTVAREN SAN: Prva žena iz UAE stigla je na krov sveta

Emiraćanka Najla Al Baluši deli svoje iskustvo o odlasku na Mont Everest

Državljanka Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Najla Al Baluši 14. maja 2022. ispisala je novu stranicu istorije ove zalivske zemlje. Najla je tog dana stigla na "krov sveta",  na 8.849 metara i samo jednom rečju je opisala utiske sa Mont Everesta - „neverovatno“.

- Tako sam srećna, zaista sam srećna - kaže Al Baluši za The National.

- I dalje ne mogu da verujem da sam ovo uradila!

Mentalna i fizička snaga bile su od ključnog značaja u ekspediciji kroz zaleđeni teren na kome su temperature pale na minus 40°C.

Na ovaj podvig inspirisao ju je njen suprug Said Al Memari (45), koji se dva puta popeo na Mont Everest i želi da stigne do sedam najviših vrhova sveta. Do sada se popeo na 100 planina i bio je prvi Emiraćanin koji je popeo na Mont Everest 2012. godine.

Ponosan na uspeh svoje supruge, Al Memari kaže da će njen uspon na "krov sveta" pokazati mladim ženama iz Emirata da mogu da postignu svoje ciljeve ukoliko su odlučne i fokusirane na uspeh:

- Moja žena je naporno radila da bude broj jedan, prva žena iz Emirata na Everestu. To je sjajna poruka za mlade žene iz Emirata da ništa nije nemoguće. 

Najla je pre samo tri meseca zacrtala sebi cilj da osvoji najviši vrh sveta. Podrška supruga dala joj je motivaciju da se popne na vrh Himalaja.

- Said mi je govorio da je Everest lak i to me je inspirisalo da zaista tako počnem i da razmišljam. Pre toga uošte nisam razmišljala o usponu na "krov sveta". I zaista, ubedila sam sebe da je važno samo da hodam i da budem strpljiva i uporna - kaže Najla.

Penjala se sa nepalskim šerpasima; boravila je šest dana u kampu 2, koji na 6.400 metara predstavlja lansirnu rampu za vrh.

Skromno kaže da su povoljne vremenske prilike uticale na njen uspeh.

Upoznala je nekoliko alpinista koji su prethodnih godina bili primorani da se vrate zbog oluja i jakih vetrova.

- Morate da poštujete planinu, jer ne znate kada će se vreme promeniti. Za mene je vreme bilo savršeno, malo je bilo vetrovito, ali nije bilo iznenađenja. Može biti strašno sa jakim vetrovima, možete dobiti promrzline, ali ja se nisam suočila ni sa čim od toga, imala sam sreće - ističe Najla.

Njoj nije stran aktivan način života - ona trči i vozi bicikl kao deo svoje svakodnevne rutine, a ujedno je i kvalifikovani ronilac. Krenula je na ovakvu vrstu planinarenja pre dve godine, često se penjući sa svojim mužem.

Od 2020. godine, gospođa Al Baluši se popela na Veliki Ararat u Turskoj i Jermeniji, na planinu Kamerun i planinu Hoverlu u Ukrajini.

- Pre nego što počnete sa bilo kojim sportom, morate biti u formi. Vežbanje je moj stil života. To nije nešto što moram da radim, ja uživam u tome - iskreno kaže.

Najla veruje da će njen odlazak na Mont Everest inspirisati žene u zemlji i regionu da, slikovito rečeno, dostignu nove visine.

- Morate da sledite svoje snove, morate da imate veru. Budite sigurni da je to vaš san i da ćete ga ostvariti - poručuje Najla.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Dubai Miracle Garden: Kraj 10. sezone najveće cvetne bašte

EMIRATES traži kabinsko osoblje: Prilika za posao iz snova

Pokretanje posla u Dubaiju sa 100% vlasništva: Ovo su opcije


;