BIRO PRIČE

Pokretanje posla u Dubaiju sa 100% vlasništva: Ovo su opcije

Prijave za licencu preko specijalizovane platforme Investirajte u Dubai

Da li ste ambiciozni preduzetnik i želite da poslujete u DUbaiju, ali ne znate odakle da počnete?

Novi portal koji je postavilo Odeljenje za ekonomiju i turizam Dubaija (DET) – „Investirajte u Dubai“ – omogućava korisnicima da ne samo da nauče o poslovnom okruženju u Dubaiju, već im pomaže i da potpuno postave svoje poslovanje na mreži.

Evo sve što bi trebalo da znate o tome kako da koristite platformu za izgradnju vašeg poslovanja od nule.

Nov sam u poslovnom svetu, mogu li da dobijem podršku?

Internet stranica „Invest in Dubai“ korisnicima pruža listu inkubatora i akceleratora koji su registrovani kod DET-a, što im može pomoći da razviju svoje poslovne ideje. 

Ujedinjeni Arapski Emirati su nedavno izmenili Zakon o privrednim društvima, dozvoljavajući stranim investitorima i preduzetnicima da imaju 100 posto vlasništva nad organizacijama osnovanim u zemlji. Međutim, opcija za 100 posto vlasništva nije dostupna u svakom sektoru ili za svaku poslovnu aktivnost. Ako želite da započnete posao u UAE koji dozvoljava 100% strano vlasništvo, web lokacija Invest in Dubai pruža korisnicima listu poslovnih aktivnosti u kojima je 100% vlasništvo dozvoljeno i možete direktno registrovati trgovačko ime i kreirati posao bez potrebe da posećujete bilo koje vladine službe ili uslužne centre.

1. Kreirajte nalog

Posetite invest.dubai.ae

Kliknite na 'Prijavi se'.

Možete koristiti svoju UAE Pass za registraciju ili kreirati nalog tako što ćete navesti sledeće podatke:

• Puno ime

• Broj mobilnog telefona

• Email adresa

• Datum rođenja

• Emirates ID broj

• Emirates ID (datum isteka)

• Broj pasoša

• Datum izdavanja pasoša i datum isteka

• Kućna adresa

Sistem će od vas tražiti da podesite lozinku posebno za nalog Invest in Dubai.

Zatim ćete biti upitani da li želite da otvorite preduzeće ili samo rezervišete trgovačko ime. Izaberite „Moram da otvorim novi posao u Dubaiju“. Ako za sada želite da rezervišete samo trgovačko ime, možete izabrati drugu opciju.

2. Izaberite svoju poslovnu aktivnost

Da biste započeli proces uspostavljanja poslovanja, prvo ćete morati da izaberete sektor u kom želite da poslujete. Da biste saznali u kom sektoru je dozvoljeno strano vlasništvo, idite na „Precizirajte rezultate“ u desnom uglu web-sajta i označite polje sa oznakom „Prikaži samo strano vlasništvo“.

Zatim će vam biti predstavljene poslovne aktivnosti u UAE koje dozvoljavaju strano vlasništvo. Na primer, ako ste izabrali "Nekretnine" i kliknuli na „Prikaži samo strano vlasništvo“ – biće vam ponuđene četiri opcije:

• Kupoprodaja nekretnina

• Poslovni kompleks

• Outlet Mall

• Tržni centar

Odaberite aktivnost i kliknite na plavu karticu sa oznakom „Pokreni posao“.

3. Registrujte se za poslovnu delatnost

Zatim ćete biti upućeni na sledeći korak, a to je registracija delatnosti kod DET-a. Ako želite da uspostavite posao sa partnerima, popunite „Početne podatke o partneru“ tako što ćete navesti broj partnera i njihovu nacionalnost.

• Izaberite 'pravni tip poslovanja' 

Izaberite tip pravnog lica koji je najpogodniji za vaše poslovanje. Primeri pravnog tipa uključuju samostalni preduzetnik, društvo sa ograničenom odgovornošću (LLC) ili filijale. Ako ste zainteresovani za 100% vlasništvo, to je moguće samo sa kategorijom Društva sa ograničenom odgovornošću.

Možda postoje situacije u kojima možda nećete moći da izaberete određene pravne tipove. To je zato što vam možda neće biti dostupni na osnovu vašeg profila. Na primer, ako ste kao svoju poslovnu aktivnost izabrali 'kupovinu i prodaju nekretnina', biće vam predstavljena samo jedna zakonska opcija - 'Single Ovner (LLC – SO)'. Ova kategorija je primenljiva za Emirate, državljane GCC-a i strance.

• Izaberite tip licence

Slično tome, biće vam predstavljen i tip licence za koju možete da se prijavite – kopnena ili slobodna zona.

• Detalji o partneru

Ako imate partnere, unesite njihove podatke. Uverite se da imate informacije o njihovom identitetu, kao što su detalji o njihovoj adresi, broj mobilnog telefona i adresa e-pošte, lični identifikacioni brojevi (Emirates ID), broj pasoša, Unified ID i njihove uloge u kompaniji, kao i procenat udela u vlasništvu.

• Prvo odobrenje

Za neke licence će možda biti neophodno početno odobrenje da biste nastavili, kao i „sertifikat o početnom odobrenju“ za relevantne organe kao što su opština ili Civilna odbrana Dubaija.

• Lokacija

Ako ste se već prijavili za lokaciju kancelarije, unesite detalje o lokaciji kao što su oblast u Dubaiju, adresa zgrade i poštansko sanduče.

• Pravni dokumenti

U zavisnosti od poslovne aktivnosti i sektora, možda ćete morati da obezbedite pravne dokumente kao što je Memorandum o osnivanju između partnera ili bilo koji drugi dokument koji je potreban za vašu poslovnu aktivnost.

4. Kreirajte poslovno ime

Možete kreirati ili rezervisati postojeće poslovno ime. Kada unesete ime na engleskom, sistem će prikazati prevedenu verziju imena na arapskom.

5. Naknade i plaćanje

U zavisnosti od licence, pravne vrste i delatnosti za koje ispunjavate uslove, biće obračunate i naknade.

6. Prijem licence

Kada završite proces prijave i izvršite uplatu naknade, dobićete konačnu licencu i druga povezana dokumenta u digitalnom formatu. Sva dokumenta koja dobijete biće sačuvana u ormariću za dokumente na vašoj kontrolnoj tabli na mreži.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Abu Dabi zove: Nova primamljiva kampanja za turiste

Aleksandra Branković: Taraba je naša druga kuća u UAE

Kupovina stana u Dubaiju: Do nekretnine i bez dolaska u UAE


;