INFO BIRO

Emirati i Arabija grade rafineriju vrednu 70 milijardi $

Tokom boravka u Dubaiju, princ Saudijske Arabije i vladar Dubaija ugovorili su važan međudržavni projekat

Princ Saudijske Arabije, Muhamed bin Salman bin Abdul Aziz bio je u zvaničnoj poseti Dubaiju kao gost vladara Dubaija, šeika Muhameda bin Rašida Al Maktuma i njegovog sina, šeika Hamdana bin Muhameda bin Rašida Al Maktuma. Prilikom posete najavljeno je više zajedničkih inicijativa i memoranduma o razumevanju (MoUs).

Centralna tema sastanka bila je izrada zajedničkog projekta rafinerije nafte u iznosu od 70 milijardi dolara u Maharaštri u Indiji. Rafinerija će, kako je najavljeno, imati kapacitet od 1,2 miliona barela dnevno, čime bi se moglo obezbediti dnevno snabdevanje u količini od 600.000 barela sirove nafte za indijsko tržište.

U prisustvu šeika Hamdana bin Muhameda, zamenika vladara Dubaija, šeik Muhamed bin Rašid pozdravio je princa Saudijske Arabije i ponovio strateške i nerazdvojne odnose između ove dve bratske države. 

Na svečanom ručku prisustvovala je delegacija šeika, ministara i visokih zvanica iz Saudijske Arabije i UAE. 

Tokom boravka u Dubaiju princ Saudijske Arabije posetio je lokaciju na kojoj će biti održan Expo 2020 Dubai, najveća sajamska manifestacija na Bliskom istoku koja će biti održana od 20. oktobra 2020. godine do 10. aprila 2021. godine i na kojoj će učestvovati 195 država. Princ Salman je zajedno sa domaćinom princom Fazzom posetio paviljon UAE koji je dizajniran u obliku sokola u letu, kao i paviljon Saudijske Arabije osmišljen tako da istakne poruku koju kraljevstvo šalje svetu - "Otvorenost za bolju budućnost za čitav svet".

Nikoleta Leovac


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.  

Preporučene priče: 

Dubai - najbolji grad za vozače na Bliskom istoku

Stiže prva niskobudžetna avio-kompanija iz Abu Dabija Aerodrom 

Milo Đukanović u poseti UAE: Jače veze Crne Gore i Emirata

;