INFO BIRO

Crna Gora: Pljušte pare iz dijaspore

U odnosu na period od pre dve godine, državljani Crne Gore iz sveta šalju 30 odsto više novca rođacima u domovini

Prema najnovijim podacima Uprave za dijasporu, na godišnjem nivou iz inostranstva u Crnu Goru stiže od 380 do 400 miliona evra. Kako je za podgoričke medije izjavio direktor crnogorske Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, procenjuje se da još jedan deo novca dijaspora šalje svojim porodicama privatnim kanalima, bez ikakve evidencije. 

Nezvanično, radi se o ukupnoj cifri od 600 miliona evra na godišnjem nivou, što predstavlja značajan skok u odnosu na 2016, kada je crnogorska dijaspora slala zvaničnim i nezvaničnim kanalima oko 400 miliona evra godišnje.

- Doznake su samo jedna vrsta podrške dijaspore matičnoj zemlji - istakao je Mitrović.

U odnosu na broj stanovnika, Crna Gora ima brojnu dijasporu koja je izuzetno vezana za svoj rodni kraj i svoje porodice koje su ostale u Crnoj Gori. Ali, kao i u ostalim ex-yu republikama, o brojnosti crnogorske dijaspore može se samo okvirno govoriti, jer tačni statistički podaci ne postoje.

- Uprava za dijasporu aktivno radi na stvaranju osnova za vođenje evidencija o iseljenicima i iseljeničkim organizacijama. Imamo ažurnu bazu u okviru koje je evidentirano oko 150 organizaci