BIRO PRIČE

Novi rekord u Dubaiju: Najveća slagalica na svetu (FOTO)

U čast Godine Zajeda, najpoznatiji emirat još jednom se upisao u Ginisovu knjigu rekorda

Najveća slagalica na svetu napravljena je prvog julskog vikenda u Dubaiju. Na njoj se nalazi lik šeika Zajeda, osnivača Ujedinjenih Arapskih Emirata, u čast jubileja – Godine Zajeda koja se obeležava do kraja decembra 2018. Slagalica se nalazi u DMCC-u u Dubaiju i prostire se na čak 6.000 kvadratnih metara, a napravljena je iz 12.000 delova.

Prethodni svetski rekord držao je Hong Kong, sa slagalicom koja je napravljena 2002. godine i koja se prostirala na 5.428,8 kvadratnih metara.

Kada je reč o broju delova, rekord i dalje drži Vijetnam; ova slagalica prikazuje lotosov cvet i napravljena je od čak 550.000 komadića.

  

Do kraja 2018. širom UAE biće obeležavana “Godina Zajeda” isticanjem uloge pokojnog lidera u uspostavljaju federacije UAE i njihovih lokalnih, regionalnih i međunarodnih dostignuća.

Šeik Zajed bin Sultan Al Nahjan postavio je temelje savremenog razvoja u svim sektorima u UAE. Dao je značajan doprinos inicijativama koje su prepoznate ne samo u Emiratima i regionu Zaliva, već i u celom arapskom svetu, kao i u međunarodnim okvirima, na šta su Emiraćani posebno ponosni. Takođe, svojom mudrom politikom šeik Zajed stvorio je čvrste temelje snažne i jedinstvene nacije koja u isti mah miri zahteve modernog sveta i čuva kulturnu baštinu UAE. Ovaj efektni model bio je izvor inspiracije za sve zemlje koje teže napretku i munjevitom razvoju.

- Godina Zajeda je nacionalna prilika kada ćemo s ponosom podeliti uspomene na život našeg osnivača i njegovih napora da stvorimo i očuvamo nacionalne vrednosti, principe i tradiciju koji su postali deo našeg identiteta – istakao je predsednik UAE.

On je pozvao sve stanovnike Emirata da podrže plemenite vrednosti koje su zaostavština šeika Zajeda bin Sultana Al Nahjana, uključujući mudrost, poštovanje, lojalnost, odlučnost, osećaj pripadnosti naciji, jedinstvo i solidarnost za izgradnju i očuvanje progresivnog, stabilnog, sigurnog i pre svega bezbednog društva.

  

Šeik Zajed bin Sultan Al Nahjan bio je u pravom smislu te reči voljeni vladar. Krajem šezdesetih godina prošlog veka angažovao je japanskog arhitektu da izgradi Abu Dabi koji je poneo titulu prestonice UAE. Uprkos velikom bogatstvu, često je znao da ode među “običan svet” da bi se uverio da li njegov narod živi dobro.

- Bio je skroman i lično je proveravao šta je njegovom narodu potrebno – otkrio je vladar Dubaija, šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum. - Odlazio je u kućne posete, stvarajući jedinstvenu i neraskidivu vezu sa građanima Emirata, i tako postao inspiracija mnogima kako u regionu Zaliva, tako i u svetu. Donosio je ispravne i pravične odluke, i stvarao temelj uspešne i efikasne administracije kakvu imamo danas i koju ćemo iz dana u dan usavršavati. Šeik Zajed bin Sultan Al Nahjan dao nam je volju i odlučnost da spremno prihvatimo sve izazove i postignemo ono što se činilo nemogućim. Zato smo sigurni da smo sposobni da postanemo jedna od najboljih zemalja na svetu.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Luvr Abu Dabi: Najskuplja slika na svetu stiže pred publiku

FOTO-PRIČA: Zavirite u dom trgovca biserima iz 19. veka

Najbolji na svetu: Top 10 Ginisovih rekorda u Emiratima


;