INFO BIRO

Arabija: Pazite šta objavljujete na društvenim mrežama!

Žestoke sankcije za prekršioce

Uprkos tome što je Saudijska Arabija počela da se oslobađa snažnih tradicionalnih stega, posebno u domenu ženskih prava, smerno i krotko ponašanje ostalo je na vrhu liste prioriteta kog će svi građani ove bliskoistočne države morati da se pridržavaju. U suprotnom, očekuju ih ogromne kazne za koje smo sigurni da niko ne želi da ih iskusi na vlastitoj koži.

Naime, Saudijska Arabija će kazniti svakoga ko putem društvenih mreža “ometa javni red” do pet godina zatvora, saopštio je javni tužilac. I to nije sve – uz zatvorsku, sledi i frapantno visoka novčana kazna!

- Proizvodnja i distribucija sadržaja na društvenim mrežama kojim se ismevaju, provociraju i remete javni red, moral i religiozne vrednosti biće tretirani kao sajber krivično delo – upozorio je javni tužilac Saudijske Arabije. – Predviđena kazna je pet godina zatvora, kao i novčani deo od tri miliona rijala (800.000 dolara).

Da podsetimo, vlasti u Saudijskoj Arabiji su još prošle godine uputile javni poziv građanima da izveštavaju o aktivnostima korisnika društvenih mreža i prijave svaku neprikladnu objavu.

I u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nije dozvoljeno biti previše slobodan na društvenim mrežama, barem ne kao u ex-Yu - opširnije pročitajte OVDE

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Diplomatija za ponos: Pasoš UAE zlata vredan

Top SEDAM razloga zbog kojih bi trebalo da posetite Beograd

Heroji: Upoznajte Halah, prvu bokserku u Saudijskoj Arabiji