BIRO PRIČE

Diplomatija za ponos: Pasoš UAE zlata vredan

Diplomatska moć Ujedinjenih Arapskih Emirata raste iz godine u godinu

Državljani Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u 2018. godini mogli su da putuju bez viza u 112 država sveta, a u 45 država da dobiju vizu odmah po ulasku, zbog čega se ova zalivska zemlja našla na devetom mestu po jačini pasoša. Cilj je da do 2021. UAE budu u prvih pet država sveta čiji državljani neće morati da apliciraju za vize.

Među prvih deset zemalja sveta čijim državljanima je dovoljno da stave pasoš u džep i putuju skoro pa gde god požele našle su se i dve bivše jugoslovenske republike - Slovenija je na šestom mestu, a Hrvatska na desetom.

Na vrhu liste najjačih pasoša na svetu nalazi se Singapur, čiji državljani mogu da uđu u 166 zemalja bez vize. Drugu poziciju (165 destinacija) dele Nemačka, Danska, Švedska, Finska, Luksemburg, Norveška, Holandija, Južna Koreja i SAD, a na trećoj (164 destinacije) nalaze se državljani Italije, Francuske, Španije, Grčke, Portugalije, Japana, Irske i Kanade.

Na četvrtoj poziciji jačine pasoša su Švajcarska, Belgija, Austrija, Mađarska i Velika Britanija (163 destinacije), na petoj Češka, Malta, Malezija, Novi Zeland i Australija (162 destinacije), a na šestoj, pored Slovenije su još i Island, Litvanija i Slovačka.

Državljani Estonije, Poljske i Letonije mogu da putuju bez vize u 160 zemalja sveta, Rumuni i Bugari u 158, Lihtenštajna i UAE u 157, a državljani Kipra i Hrvatske u 156 zemalja.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

FOTO-PRIČA: Da li ste spremni za novi DUBAI FITNES IZAZOV?

Humanitarni apel: Pomozite da se Marta (11) probudi iz kome

Lično iskustvo: Život u Emiratima kao najlepša muzika (FOTO)


;