BIRO PRIČE

Lično iskustvo: Život u Emiratima kao najlepša muzika (FOTO)

Bračni par Todić iz Srbije osnovao je Muzički institut u Abu Dabiju. Njihova priča daje vetar u leđa svima koji žele da se odvaže na velike životne promene

Marija Rakić-Todić i njen suprug Uroš Todić došli su iz Srbije u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) 2016. godine. Njihova priča je gotovo ista kao i priča svih nas: napustili su domovinu u potrazi za boljim poslom i boljim životom, boljim prilikama i sticanjem novog radnog iskustva.

Todići nisu imali dilemu čime će se baviti u pustinji; Marija je operska pevačica, a Uroš pijanista, i želeli su da upravo u umetničkom svetu u Emiratima nastave svoje karijere. Nije im bilo teško da se priviknu na život u novoj zemlji jer vole da putuju, probaju drugačiju hranu, upoznaju nove ljude...

Hrabro i smelo, ali istovremeno s puno ljubavi i vere da će uspeti u svojoj zamisli, Marija i Uroš upustili su se u stvaranje umetničkog obrazovnog brenda na novom podneblju, daleko od domovine. Iz ljubavi prema muzici i želje da svoje bogato znanje i iskustvo prenesu na druge muzički nadarene ljude, Todići su osnovali Muzički institut “Fournotes” u Abu Dabiju.

  

- U nazivu našeg instituta postoji simbolika – kaže Marija za Naš Biro. – “Fournotes” znači četiri note, a osnivači smo nas četvoro; pored mog supruga i mene, jedan od lokalnih partnera je advokat, a drugi inženjer. Pre svega, nas četvoro smo prijatelji, ali delimo istu strast i ljubav prema muzici. Lokalni partneri su nam puno pomogli; oni su divni ljudi – pošteni, vredni i posvećeni poslu, pa je saradnja sa njima jedinstveno iskustvo. Udružili smo se i svako je na svoj način i iz svog ugla doprineo rađanju ideje i otvaranju instituta koji nudi vrhunsko muzičko obrazovanje.

I kako to obično biva, od ideje do materijalizacije prošlo je nekoliko meseci. Za one koji bi da krenu Marijinim i Uroševim stopama – još jedna lepa vest: papirološki deo posla oko osnivanja Instituta trajao je svega dve sedmice.

  

- Na našem institutu ne postoji limit u vidu godina ili prethodnog muzičkog obrazovanja, ali svi polaznici moraju da ispune tri uslova – otkriva Marija. – Prvi uslov je da budu posvećeni odabranom instrumentu, drugi da polože prijemni ispit koji je personalizovan za svakog polaznika u zavisnosti od pređašnjeg muzičkog obrazovanja, godina i interesovanja, a treći da roditelji budu uključeni u obrazovni program, jer smo iz prethodnog iskustva zaključili da deca daju mnogo bolje rezultate ako i roditelji učestvuju u njihovom obrazovanju. Uroš i ja pripremamo studente za ABRSM i Trinity ispite koji su priznati u celom svetu, i do sada su naši studenti bili jedni od najbolje ocenjenih na tim ispitima.

Polaznici Muzičkog instituta “Fournotes” dobijaju kompletno muzičko obrazovanje; pored instrumenta, uče teoriju muzike, solfeđo, istoriju muzike...

  

  

- Polaznici našeg instituta će imati priliku da nastupaju na koncertima širom Abu Dabija, ali i ostalih Emirata – najavljuje Marija i dodaje da su ona i njen suprug iznenađeni time koliko se novih polaznika javilo na preporuku roditelja studenata koji su znanje iz oblasti muzike već stekli učeći kod Todićevih.

- Uroš i ja smo za sada jedini predavači, ali smo zainteresovani za proširenje tima. Oboje imamo master diplome, pa su i naši kriterijumi za zaposlenje novih kadrova visoki, jer za naše studente želimo samo najbolje – naglašava Marija.

  

  

Sagovornica Našeg Biroa podseća da je muzička umetnost u UAE u razvoju, na čemu vlasti intenzivno rade. Ono što je posebno raduje je spoznaja da potencijal za razvoj umetničkog sektora u UAE i te kako postoji, kako među mlađom, tako i među starijom populacijom. 

Za one koji vole muziku godine nisu “kost u grlu” da steknu i prošire znanje, baš kao što ni Todići nisu ustuknuli kad su se našli na novom kontinentu – rešeni su da ostanu u Emiratima i podele svoj umetničko-obrazovni maksimum sa svima kojima je muzika u srcu.

BIRO

Foto: Privatna arhiva


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Apel: Pomozimo Petrinoj mami da pobedi tešku bolest (FOTO)

GASTARBAJTERSKE PRIČE: Zašto kanselujemo povratak u zavičaj

Priče iz pustinje – Snežana Ivković: Sa violinom kroz svet (VIDEO)


;