INFO BIRO

Akcija: Odužimo se herojima albanske golgote (FOTO)

Redakcija Našeg Biroa poziva dijasporu da se priključi akciji prikupljanja sredstava za podizanje statua srpskih vojnika na ostrvu Vido.

Na stotu godišnjicu stradanja srpske vojske i izbeglica u I svetskom ratu, koje su preko vrleti Albanije do Krfa i dalje u konačnu pobedu predvodili stari kralj Petar Karađorđević i njegov sin, regent Aleksandar, Udruženje novinara Srbije (UNS) i dnevni list Kurir pokrenuli su akciju „Odužimo se herojima albanske golgote” za izradu dve bronzane statue srpskih vojnika na grčkom ostrvu Vido.

Ovoj akciji priključuje se i redakcija Našeg Biroa, koja poziva sve ljude u dijaspori da doniraju novac i pomognu završetak mauzoleja.

Vreme je da se herojima albanske golgote završi mauzolej na ostrvu Vido, predviđenim a nikada izlivenim i postavljenim bronzanim statuama srpskih vojnika.

Dve bronzane statue srpskih vojnika treba da čuvaju kosti hrabrih stradalnika i kazuju o žrtvi i podvigu Srba.

Prema grubom predračunu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, izrada i postavljanje bronzanih statua srpskih vojnika na ostrvu Vido koštaće najmanje 128.000 eura.

Najmanje 5.000 junaka počiva na dnu Jonskog mora, u „plavoj grobnici". Tokom povlačenja preko Albanije i na Krfu stradalo je 243.000 ljudi.

Kako donirati novac

Primalac: Udruženje novinara Srbije, Resavska 28/I, 11.000 Beograd, Srbija

Svrha plaćanja: Donacija za izradu bronzanih statua za mauzolej na ostrvu Vido

Računi za uplatu donacija otvoreni su u UniCredit banci:

+ dinarski 170-0030003646031-73

+ devizni RS35170003000364603076

Za devizne uplate dodatne instrukcije pogledajte OVDE

UNS će na ovoj stranici unositi imena donatora i iznose donacije. Donatori koji žele da ostanu anonimni to mogu naznačiti, a iznos donacije biće objavljen.

Humanitarna fondacija "Budi human - Aleksandar Šapić" dodelila je i SMS broj za akciju. Za Srbiju treba poslati 180 na 3030, cena je 100 din, PDV se ne naplaćuje. Ukoliko živite u Švajcarskoj, možete da donirate prilog putem SMS-a - potrebno je da upišete human180 i pošaljete poruku na 455; cena iz Švajcarske je 10 CHF.

Akciju su podržali patrijarh srpski Irinej, predsednik SANU dr Vladimir Kostić, akademik Matija Bećković, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom, umetnici Mirjana Karanović, Sergej Trifunović, Zoran Kostić-Cane i mnogi drugi,

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Pisac rekorder iz Užica: Život se menja hrabrim potezima

Legende koje odolevaju vremenu: Beli most u "srpskoj Veroni"

Mile Davidović: Srbija i slikarstvo u srcu (FOTO+VIDEO)