INFO BIRO

Mile Davidović: Srbija i slikarstvo u srcu (FOTO+VIDEO)

Na Festivalu kulturnog nasleđa u Emiratima, do 1. januara 2017, u srpskom paviljonu izložena su dela slikara naivca Mileta Davidovića.

Pre 33 godine, u sigurnoj i stabilnoj Jugoslaviji, ekonomista Mile Davidović odlučio je da se oprosti od jednako sigurnog i stabilnog posla i posveti se naivnom slikarstvu. Danas, njegove slike na najlepši mogući način predstavljaju Srbiju u svetu. Ima ih na svim kontinentima, kako u privatnim kolekcijama, tako i u galerijama. Na Festivalu kulturnog nasleđa „Šeik Zajed“ u Al Vatbi Miletove slike prezentuju ovaj kutak Balkana.

- Poziv sam dobio od prijateljice iz Indonezije koja prati Međunarodni festival Šeik Zajed – kaže Mile Davidović za Naš Biro. - Jedini sam slikar koji izlaže na štandu Srbije i veoma mi je drago da su baš mene izabrali. Ovom prilikom izlažem 20 slika u tehnici ulje na staklu , koja je retko zastupljena i veoma teška za rad.

Tokom boravka u srpskom paviljonu na Festivalu kulturnog nasleđa u Al Vatbi, Davidovićeva dela pohvalio je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je s posebnom pažnjom svojim gostima predstavio naše naivno slikarstvo - video pogledajte OVDE

- Veoma sam počastvovan njegovim gestom. Naše naivno slikarstvo poznato je i priznato širom sveta. Nadam se da ću zahvaljujući predstavljanju u Al Vatbi uspostaviti kontakte sa galeristima pre svega iz arapskog sveta, da će im se moje slike dopasti i da ću ubuduće svu pozitivnu energiju koju prenosim na platna i stakla izlagati širom Emirata, Katara i drugih država Bliskog Istoka – ističe Davidović.

Njegov atelje nedavno je posetio ambasador Katara u Srbiji šeik Mubarak Fahad J.M. Al-Thani. Bio je oduševljen slikama, a jednu minijaturu dobio je na poklon.

- Razgovarali smo o međunarodnoj saradnji, kako bi neki njihov slikar izlagao u Srbiji a ja u Kataru – ističe naš poznati umetnik.

Davidović se nikada nije pokajao što je odabrao slikarstvo kao poziv:

- Lepo je raditi posao koji voliš. Po struci sam ekonomista, ali to nikada nije bila moja ljubav, za razliku od slikarstva. Bilo je i teških trenutaka, ali sam se nekako uvek uspevao da izdignem. Nadam se da ću sledeće godine moj atelje premestiti na obronke Fruške gore gde gradimo i etno-selo kako bismo se posvetili i seoskom turizmu.

Slike Mileta Davidovića možete da pogledate OVDE

BIRO

Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Praznik srpskog folklora: Nastup Ansambla Kolo u pustinji

Moja priča: Život arhitekte iz Srbije u Emiratima (VIDEO)

Nov rekord u Dubaiju: Najveća cvetna instalacija na svetu! (VIDEO)