INFO BIRO

Legende koje odolevaju vremenu: Beli most u srpskoj Veroni

Dirljiva priča o mostu podignutom u rodnom mestu Bore Stankovića - razlog više da posetite Vranje  

Beli most je sagrađen na Vranjskoj reci. Njega ne izdvaja broj vozila ili putnika koji svakodnevno tuda prolaze, već jedna legenda o zabranjenoj ljubavi Turkinje Ajše i Srbina Stojana. Spomen ploča na mostu svedoči da je sagrađen 1844. godine na mestu njihovih sastanaka i večnog rastanka. Ali, to je tek kraj priče...

O tragičnoj sudbini dvoje zaljubljenih Vranjanaca vekovima seispredaju legende, ali je istorijska činjenica da je u 19. veku u gradu živeo bogat i silan Selim-beg sa svojom porodicom i kćerkom jedinicom Ajšom čuvajući je "kao malo vode na dlanu".

Svoje mlade dane Ajša je provodila u bogatstvu i izobilju, ali i u nepodnošljivoj usamljenosti jer su avliju i kuću Selim-bega okruživali visoki zidovi. Ajša je bila strogo čuvana iz tih zidina, a begove strahove raspirivala su predviđana ondašnjih proročica. Naime, neposredno posle Ajšinog rođenja, vračare su devojčici prorekle zabranjenu ljubav sa momkom "kaurske" krvi i neplemenitog porekla. Selim-beg je zato, tokom čitavog odrastanja svoje mezimice, pratio svaki njen korak, ali to na kraju nije bilo dovoljno... Proročanstvo se ispunilo, ali o tome kako i zašto je čitav događaj završen tragično, postoji nekoliko verzija.

  

- Priča kaže da je Ajša jednog dana u svojim odajama začula predivnu melodiju iz frule mladog srpskog pastira Stojana. Vremenom je zavolela te divne tonove, a i osobu koja ih je proizvodila, a mladić se baš tuda namerno prolazio sa stadom i svakog dana pesmom Ajši poručivao da je voli. Uprkos tome, Ajšu je brižni otac pripremao za udaju, a prilika je tražena u užem krugu obrazovanih činovnika turske administracije i vojske - priča za Dnevno.rs Lana Sotirović, istoričarka iz Vranja.

Ajša nije odolela pesmi ali ni lepoti stasitog Stojana, pa se jednog jutra krišom iskrala iz svojih odaja i krenula za njim. Našla ga je u planini, a zatim skinula feredžu da bi Stojanu pokazala svoju raskošnu lepotu.

Šaputalo se tih dana po vranjskoj čaršiji o njihovoj zabranjenoj ljubavi i tajnim susretima, a abrovi su tako stigli do samog Selim-bega kome sumnja nije dala mira, pa je počeo da prati svaki Ajšin korak.

Ne sluteći ništa, Ajša se jednog dana ponovo iskrala da bi se po ko zna koji put našla sa Stojanom u planini. Selim-beg nije oklevao, sa sobom je poneo kuburu želeći da usmrti mladića koji je zaveo njegovu jedinicu. Legenda kaže da je, pre nego što je Selim-beg ispalio kuršum, Ajša skočila i svojim telom zaštitila Stojana. Ranjena, devojka je pala na zemlju, a ubrzo je pored nje pao i Stojan, nakon što je sebi oduzeo život.  

Ipak, ovo nije jedina verzija onoga što se tog fatalnog dana dogodilo u planini iznad Vranja.

Prema drugoj verziji, Ajša je preživela i u spomen svojoj ljubavi sagradila Beli most. Treba napomenuti da istoričari ipak prvu priču uzimaju za tačniju, pa je i u knjigama zabeleženo da je ovaj zaljubljeni par zajedno otišao u smrt - objašnjava Lana Sotirović.

Kako bi sačuvao uspomenu na svoju jedinicu, Selim-beg je podigao most od novca spremljenog za Ajšinu udaju. Legenda kaže da je to bila poslednja želja nesrećne devojke - da most "skoči i preskoči" reku i zauvek poveže Turke i Srbe.
O tome svedoči mermerna ploča na mostu koja je sačuvana sve do današnjih dana. Tekst je napisan na arapskom i turskom, a prevod sa arapskog na srpski je uradio profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Hasan Kaleši:

"Dobrotvor i dobročinitelj Onaj koji žudi za rajem i visokim sistemom (u njemu) Ajša Halum, kći roba večnog. Neka njoj i njenim roditeljima oprosti grehe. O čuvaru (Bože!)"

Deo mermerne ploče na kome se nalazi natpis na turskom ima drugačije značenje:

"Ovaj most se zove Beli most i služi za olakšicu. Vode koje teku ispod njega služe ljudima za zdravlje. Prolaznici koji prolaze neka prođu još jednom da se tome uvere. O Muhamede izabraniče, posreduj za njegovog vlasnika"

Mnogi su očarani ovom pričom iz Vranja, a iz nje je proisteklo još jedno verovanje - da most leči ljubavne jade bolje od svih doktora. Svako ko ima ljubavnih problema preko Belog mosta u Vranju treba da prođe bar dva puta i njih će "odneti reka"...

BIRO/Dnevno


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Iz prve ruke: Do posla na Bliskom Istoku za 10 dana (VIDEO)

Biro vodič: Top 5 turističkih atrakcija u Kuvajtu (FOTO)

Mile Davidović: Srbija i slikarstvo u srcu (FOTO+VIDEO)