INFO BIRO

​Abu Dabi otvara 6 centara za procenu zaraženih koronom

Centri imaju kapacitet da opslužuju 2.000 do 3.000 pacijenata dnevno

Omikron soj korona virusa doveo je do porasta pozitivnih slučajeva kovida-19,  pa se otvara novih šest specijalizovanih centara pored VPS bolnica u Abu Dabiju, predgrađima i Al Ainu.

Ovo je prvi put od početka pandemije da je privatna zdravstvena grupa u zemlji dobila zadatak da uspostavi namenske centre za procenu. VPS je osmislio sveobuhvatan plan za pružanje nege pozitivnim pacijentima na koronu u posebno dizajniranim namenskim šatorima van bolničkih prostorija.

Pojedinci pozitivni na kovid-19 mogu da dođu u centar radi registracije po principu, gde objekti uključuju kliniku za simptome omikrona koja radi non-stop za konsultacije i procenu rizika, prostorije za skrining, rendgenske usluge, uzimanje uzoraka krvi, laboratoriju... Centri imaju kapacitet da opslužuju 2.000 do 3.000 pacijenata dnevno.

Dr Pankaj Čavla, direktor specijalnih projekata, VPS Healthcare, rekao je da centar procenu pruža pojedincu brz i bezbedan pristup PCR testiranju, medicinskom pregledu i pomoći specijalista.

- Posvećen tim iskusnih zdravstvenih radnika, bolničara i pomoćnog osoblja raspoređen je u ovim centrima kako bi ponudio najbolje i najefikasnije usluge - rekao je dr Čavla. Ako je osoba pozitivna, mora se uraditi ponovni test u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi ili Seha Drive-Tru skrining centru i nastaviti sa izolacijom dok ne dođe rezultat.

Osoba sa srednjim do teškim simptomima mora da se uputi u jedan od centara za procenu. Osoba koja dobije drugi negativan test, mora da uradi još jedan test u roku od 24 sata da bi obezbedila treći negativan rezultat.

U međuvremenu, drugi pozitivan rezultat znači da osoba treba da se izoluje kod kuće na 10 dana ili u određenim ustanovama ili da poseti jedan od glavnih centara za procenu postavljenih izvan ovih bolničkih prostorija.

Dr Čavla je napomenuo da su centri uspostavljeni sa strogim protokolima za kontrolu infekcije.

- Ovi centri su postavljeni van bolničkih prostorija sa odvojenim ulaznim i izlaznim tačkama. Dakle, to ne utiče na rad bolnica ili redovne posete pacijenata. Osim što obezbeđuje bezbednosne protokole pri postavljanju centara, naš tim funkcioniše sa svim sredstvima za bezbednost -  rekao je dr Čavla. 

Šta zaražene očekuje u centru za procenu?

Prvo se proverava aplikacija Al Hosn ili SMS za infekciju. U centru za procenu se mere vitalni znaci, uključujući saturaciju. Zatim slede konsultacije sa lekarom.

Na osnovu procene rizika, pacijent će biti upućen da uradi određenu dijagnostiku kao što su laboratorijski testovi i rendgenski snimak. Nakon procene ovih izveštaja, pacijenti će biti kategorisani kao oni kojima je potrebna kućna izolacija, terenski karantin ili prijem u bolnicu.

Ako je pacijent identifikovan za kućnu izolaciju, na zglob mu se stavlja sat za praćenje, daju se lekovi. Pacijent se vraća kući na 10-dnevnu izolaciju. Pacijent identifikovan za kućni karantin, karantin na terenu ili prijem u bolnicu biće zatim upućen u odgovarajuću ustanovu koristeći platformu Estijaba u skladu sa uputstvima regulatora zdravstvene zaštite.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Šardža: Otvoren privatni 24-časovni PCR centar za testiranje

Uslovi putovanja iz Dubaija u Abu Dabi taksijem ili busom

Koronasomnija – simptom dugog kovida sve češći u Emiratima

;