BIRO PRIČE

Život u Dubaiju: Top SEDAM noviteta koji nas čekaju u 2018.

Šest razloga za radost i jedan koji će nas podsetiti kako se živi u ex-Yu...

Nova 2018. godina po mnogo čemu će biti lepša za život u najpoznatijem emiratu. Tehnička dostignuća koja će biti implementirana svakako će nam olakšati svakodnevicu, a ono na šta nas emiraćanske vlasti spremaju još od početka godine koju ispraćamo – uvođenje PDV-a, delom će nas podsetiti na to kako se živi u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, BiH, Sloveniji i Makedoniji.Pa, krenimo redom...

  

1.(Malo) skuplji život

Uvođenje PDV-a koji će iznositi pet odsto mesecima je glavna tema u javnosti. Šta će od januara 2018. biti oporezovano, a šta izuzeto iz PDV sistema pogledajte OVDE

Bez straha - cene neće ići “nebu pod oblake”, niti će nam standard biti drastično manji, i u odnosu na one lepe stvari koje nas čekaju lakše ćemo podneti tih famoznih pet odsto. Jedna od njih je i...

2. Leteći taksi

U septembru ove godine obavljeno je testiranje leta prvog autonomnog “nebeskog taksija”. Dvosed koji može da prevozi putnike bez pilota konstruisao je nemački „Volokopter“, a karakterišu ga nizak nivo buke, maksimalno vreme letenja od pola sata pri brzini od 50 km/h i prečnik rotora veći od sedam metara.

Usluga „nebeskog taksija“ biće nam dostupna preko aplikacije koja će omogućiti da rezervišemo let, dobijemo referentne podatke o rezervaciji i pratimo trasu letelice. Prve vožnje očekuju nas u 2018. godini, a u narednih pet godina RTA će sarađivati sa Upravom za civilnu avijaciju Dubaija kako bi zajedničkim snagama obezbedili uspostavljanje operativnih uslova za implementaciju „nebeskog taksija“ u komercijalne svrhe.

  

3. Više električnih taksija

Sve što potpada pod “zelenu tehnologiju” u Dubaiju ide “ruku pod ruku” sa visokim nivoom bezbednosti i omogućavanjem stanovništvu da živi srećno. Tako će u 2018. godini ulicama Dubaija “krstariti” novih 75 Tesla taksi vozila koji mogu da pređu 400 kilometara sa jednim punjenjem. Dodatni razlog za radost – i cena će biti niža! Više o Tesla taksiju pročitajte OVDE

Ukoliko razmišljate da kupite Tesla automobil, pravo je vreme da to učinite do početka 2019. godine. Jer, salik će vam biti besplatan, punjenje i parking takođe, a to nisu zanemarive stavke u svakodnevnom budžetu.

  

  

4. Isporuka dronom

Revolucionarni sistem isporuke hrane dronom jedna picerija u Dubaiju iskoristila je 1. aprila kao mamac za svoje mušterije. Ali, kako to već u Dubaiju obično biva, ono što zvuči kao filmska priča veoma brzo postane stvarnost! Krajem septembra 2017. svetski poznati lanac “Costa Coffee” testirao je “dron drop” uslugu i za svega 15 minuta kafa je stigla iz kafeterije do plaže Kite.

Kako najavljuju mediji u Zalivu, isporuka hrane i pića dronom biće za 30 do 40 odsto jeftinija od klasične dostave na koju smo već navikli.

  

  

5. Dubai safari

Svi smo kao klinci obožavali da provedemo dan u Zoo vrtu. Od 2018. pružiće nam se prilika da uživamo u obilasku Dubai safarija.

Iako je prvobitno bilo najavljivano da će ovaj ogromni Zoo vrt biti otvoren krajem 2016, a onda i 2. decembra ove godine, na 46. rođendan Ujedinjenih Arapskih Emirata, vlasti najavljuju da ćemo od početka januara 2018. najzad moći da prošetamo kroz Dubai safari. Cena ulaznice je 30 AED za decu i 85 AED za odrasle, dok će deca do tri godine i osobe starije od 60 godina moći da uđu besplatno.

  

  

6. Najveća vrteška na svetu

U 2018. najpoznatiji emirat dobija “Dubai Oko”, zahvaljujući kom će iznova ući u “Ginisovu knjigu rekorda”. Najveća vrteška na svetu biće visoka 210 metara, imaće 48 luksuznih klimatizovanih kapsula koje mogu da prime 1.400 posetilaca, a u centralnom delu “Dubai Oka” nalaziće se LED ekran visok 80 metara na kom će se “vrteti” reklame, filmovi i interaktivni sadržaji.

  

  

7. Više puteva

Vlada Dubaija neumorno radi na poboljšanju infrastrukture. Iako su putevi u Emiratima pre dve godine proglašeni za zvanično najbolje i najkvalitetnije puteve na svetu, s razvojem države (a posebno najpoznatijeg emirata) potreba da puteva ima još više nezaustavljivo raste. Za početak, očekuje nas nova saobraćajnica koja će povezivati Dubai i Šardžu, a do kraja 2018. još nekoliko novih puteva koji će nam vožnju učiniti još boljom i udobnijom.

  

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Stranci u Emiratima: Priča zbog koje ćete se dobro zamisliti

Priče iz pustinje: Novosađanin u društvu ikona Formule 1 (VIDEO)

FlyDubai: Nova sezonska linija ka Hrvatskoj


;