BIRO PRIČE

Želja iznad straha: Nikol je 2 puta osvojila Burdž Kalifu

Životna priča instruktorke padobranstva koja je za potrebe kompanije "Emirates" snimila reklamu na vrhu Burdž Kalife dostojna je filma

Da li nas strahovi definišu? Verovatno ne. Ali tek kada ih prevaziđemo, otvara se čitav svet novih mogućnosti koje nas mame i izazivaju da ih isprobamo. 

Ovo pravilo je zvezda vodilja u životu Nikol Smit Ludvik, instruktorke padobranstva koja se čak dva puta popela na vrh najviše građevine na svetu Burdž Kalife.

Nikol je bila deo reklamne kampanje od 30 sekundi koja je osmišljena za avio-kompaniju "Emirates". Bio je to jedan od najgledanijih video-zapisa u 2021. godini.

U januaru ove godine, Nikol je ponovila iskustvo, iznova stojeći na vrhu Burdž Kalife sa listovima papira na kojima je pisalo — „Još sam ovde“, „Vau! Mogu da vidim Dubai EXPO!", "Konačno, dolaze moji prijatelji", dok A380 leti odmah iza nje.

Njena smirenost dok stoji na vrhu najviše zgrade na svetu takođe odražava i lično putovanje hrabre Nikol; postala je udovica sa 25 godina, oporavila se posle izuzetno teške saobraćjne nesreće i rešena je da nadigra nedaće koje joj je sudbina namenila.

- Odrasla sam u Klivlendu, gde moja porodica živi generacijama - priča Nikol.

- Moji roditelji su podržavali moje nestašluke, jer sam oduvek bila avanturistički nastrojena; privlačili su me planinarenje, penjanje, rafting na divljim rekama, rolerkoster, bandži džamping... Živela sam blizu aerodroma, pa sam gledala male privatne avione i lake sportske letelice, pitajući se kakav bi bio osećaj iskočiti iz aviona padobranom. Moj pokojni suprug mi je poklonio kurs iz padobranstva za rođendan, a 14. avgusta 2007. godine napravila sam prvi skok. Ostalo je istorija.

Udovica na pragu života

Nikol je još tokom studija počela da radi u maloprodaji. Brzo je učila i jednako brzo napredovala. Bio je to, kaže, izazovan, brz i dinamičan posao zahvaljujući kom je naučila mnogo o planiranju, timskom radu i upravljanju stresom. Ali, posao kojim se bavila u vreme studnetskih dana nije bio njena strast...

A onda, 29. januara 2010. njen suprug je iznenada preminuo. Nikol je postala udovica sa 25 godina. 

- Osećala sam se izgubljeno i prazno, moj život više nije imao svrhu. Provela sam narednih godinu dana pokušavajući da shvatim okolnosti u kojima sam se našla i pokušavajući da se ponovo priviknem na svoj život - priseća se Nikol.

Nepunih godinu dana kasnije, 7. januara 2011. odlučila je da se vrati padobranstvu. 

- Moji instruktori bili su Džeremi Marston i Miki Baranovski. Bila sam licencirani padobranac zaljubljen u slobodu i mir koji letenje nosi sa sobom. 

A onda je život ponovo odlučio da "promeša karte" na strahovit način...

- Sa svojim instruktorom Džeremijem 13. juna 2011. doživela sam strašnu saobraćajnu nesreću. Vozač drugog automobila prošao je na crveno svetlo i sudario se sa nama. Udarac je bio direktno u vrata sa strane vozača; Džeremi je vozio. Ne sećam se samog trenutka nesreće, niti narednih 11 dana. Helikopterom sam prebačena u bolnicu u Atlanti. Imala sam jezive povrede; kičma mi je bila slomljena, plućno krilo probušeno, zadobila sam i prelom dva rebra, karlica mi je bila polomljena na četiri mesta, a na mozgu sam imala dva hematoma. Lekari su pripremili moju porodicu na najgore. Mojim roditeljima je rečeno da moje povrede mozga mogu da ograniče moje kognitivne sposobnosti, a prelomi kuka mogu ozbiljno da utiču na moju sposobnost hodanja. Moje telo i moje srce bili su razbijeni - deli svoja sećanja ova hrabra žena.

"Moram da živim u sadašnjem trenutku"

Kada je puštena iz bolnice, Nikol se preselila kod roditelja. Nekoliko meseci posle saobraćajne nesreće nije mogla da brine o sebi.

- Saobraćajna nesreća promenila je čitavu putanju mog života i naterala me da preispitam sve što sam do tada smatrala važnim. Susrela sam se licem u lice sa smrću. Ambicija da uštedim i uložim što više novca, pripremajući se za prevremenu penziju, skoro je prestala da postoji. Shvatila sam da ne živim svoj život u sadašnjosti. Umesto toga, htela sam da "izguram" do penzije. Pretpostavljala sam da ću imati vremena i zdravlja da uradim sve što sam odlagala. Danas još više shvatam koliko ovo smešno zvuči - kategorična je Nikol.

Nesreća ju je naterala da život pogleda iz druge perspektive. Shvatila je, kaže, da nikome nije zagarantovana druga šansa na ovoj planeti. Nikol je tada obećala sebi da neće gubiti vreme na stvari koje joj ne donose radost. Obećala je sebi da će jače voleti, više ceniti život i biti zahvalna svaki put kada udahne vazduh.

- Posle skoro godinu dana naporne fizikalne terapije, potpuno sam se oporavila, dala otkaz u kompaniji i nastavila život koji sam želela kao profesionalni padobranac. U avgustu 2012. postala sam najmlađa osoba koja je skočila padobranom u svih 50 Sjedinjenih Američkih Država. Od tada sam putovala svetom, skačući padobranom na najspektakularnijim mestima na zemlji sa jednim ciljem na umu: širim poruku istrajnosti i nade kako bi drugi mogli da budu inspirisani da promene svoje živote na bolje - priča Nikol.

Ponovni susret sa instruktorom

A onda se, kako bi to rekao Paolo Koeljo, čitav Univerzum udružio da pokaže Nikol da je najvažnije dovoljno jako želeti nešto, pa da se to i ostvari. 

- Sećate se prvog skoka padobranom u tandemu koji sam ranije pomenula? Moj instruktor je bio David "Junior" Ludvik. On i ja smo se ponovo slučajno sreli 2011. u Atlanti, a 2015. godine u Čikagu naši svetovi su se ponovo sudarili. Zaljubili smo se, a on me je zaprosio u istoj drop-zoni gde smo se sreli tačno devet godina do dana, 14. avgusta 2016, u skoku padobranom. Venčali smo se 9. juna 2018. godine - deli Nikol deo svoje neverovatne životne priče.

Kada je prvi put u životu videla Burdž Kalifu, ova Amerikanka je, poput svakog drugog turiste na svetu, bila zadivljena arhitektonskom ikonom Dubaija. Poželela je da se nađe na vrhu najviše građevine na svetu. U tom trenutku, već je pet godina bila stanovnik Dubaija.

- Moja kondicija, zdrav način života, joga i praksa svesnosti u velikoj meri doprineli su mojoj fizičkoj i mentalnoj spremnosti. Ali, budući da sam profesionalni padobranac koji provodi nebrojeno mnogo sati suočavajući se sa situacijama u kojima je ulog veliki, strast da ostvarim taj san bila je ogromna. Sa tehničke strane, bila sam blagoslovena da radim sa neverovatnim timom. Imali smo mnogo dana planiranja i priprema koje su uključivale postavljanje pojaseva, vežbe na terenu i bezbednosni brifing. Tokom zemaljske probe, dobila sam potpuni brifing o opremi koju ćemo koristiti na dan uspona. Imala sam dovoljno vremena da se upoznam sa platformom i vežbam penjanje na nju u kontrolisanom okruženju - prepričava Nikol kako su izgledale pripreme za "osvajanje" Burdž Kalife.

"Uspon na Burdž Kalifu je refleksija mog života"

Ona je, ujedno, i prva žena koja se ikada popela na Burdž Kalifu. Danas kaže da je to ostvarenje sna koji ništa ne može da nadmaši:

- Ne mogu da opišem emocije dok se dižem do vrha. Svaka stepenica na koju sam stala bila je fizički prikaz mog životnog puta. Mnogo toga sam morala da prevaziđem, kad pogledam svoj život u prethodnih 12 godina. Neki dani su bili izazovniji od drugih, ali nisam prestajala da se penjem. Neki dani su bili mučni i fizički i emocionalno, ali nisam odustajala. Imala sam zadatak pred sobom — cilj da dođem do vrha. Kada sam stigla do vrha platforme, duboko sam udahnula i šapnula sebi: „Uspela sam!"

U doba interneta, izvođenje vratolomija nosi odgovornost — ne dozvoliti nikome da veruje da je to lako i da se može ponoviti. Nikol je toga i te kako dobro svesna kada deli sadržaje na društvenim mrežama.

- Ništa se ne dešava slučajno i potrebne su godine obuke, strpljenja i upornosti da bi se postiglo bilo šta vredno truda. To je životno pravilo. Uvek sam oprezna u pogledu onoga što objavljujem i kako prikazujem svoje vratolomije, padobranstvo i ekstremne sportove. Priprema, vežba i, iznad svega, bezbednost — ovo je bilo i uvek će biti moj prioritet - zaključuje Nikol.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Šeik Muhamed objavio datum otvaranja Muzeja budućnosti

Iz dvorišta slučajno snimio 2 ikone Dubaija: Sad čeka nagradu

BIRO VODIČ za turiste: Top 20 atrakcija u Emiratima (FOTO)


;