BIRO PRIČE

​Šeik Muhamed objavio datum otvaranja Muzeja budućnosti

Vladar Dubaija podelio je na Twitteru kada će impozantni muzej u ovom gradu-emiratu biti otvoren

Ova kalendarska godina će po mnogo čemu biti značajna za istoriju Ujedinjenih Arapskih Emirata i najpoznatijeg grada-emirata Dubaija. Pored toga što je domaćin manifestacije EXPO 2020 Dubai, grad-emirat postaje bogatiji za impoznatno arhitektonsko zdanje namenjeno naučnicima.

Muzej budućnosti, zgrada futurističkog oblika koja je još otkako je najavljena izgradnja izazvala veliko interesovanje javnosti, biće otvorena 22. februara 2022. godine.

Ovu informaciju podelio je šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum na svom profilu na društvenoj mreži Twitter.

Na listi prestižnog magazina National Geographic, Muzej budućnosti u Dubaiju našao se među 14 najlepših muzeja na svetu.

Kako je vladar Dubaija ranije najavio, ovo zdanje će biti inkubator za ideje, pokretač za inovacije i odredište za najbolje i najpametnije pronalazače i preduzetnike iz celog sveta.

- Svet ulazi u novu eru ubrzanog znanja i velikih tehnoloških revolucija, a budućnost pripada onima koji to mogu da zamisle, dizajniraju i naprave. Muzej će postati prvi veliki objekat u svetu posvećen trendovima i tehnologijama budućnosti, u kombinaciji sa pomoćnim službama koje će pomagati pronalazačima i preduzetnicima da svoje vizije pretoče u realnost – izjavio je šeik Muhamed.

Muzej visok 78 metara smešten je na 30.000 kvadratnih metara zemljišta koje sadrži reflektujuće bazene, zelene oaze, biciklističku stazu i područje za rekreaciju. Sastoji se od 10 glavnih nivoa i muzeja koji će povišenim šetalištem biti povezan sa metro stanicom, kao i mostom koji povezuje sa kulama Emirates.

Postoje tri nivoa podijuma, koji će obuhvatiti 202 parking mesta i 19.200 kvadratnih metara izgrađene površine iznad nivoa zemlje. Okružen je kosim pejzažom, sa sedam nivoa zgrade (izgrađeno područje od 11.300 kvadratnih metara), na ukupnoj visini od 61 metar iznad zemlje. Dva mosta od 212 metara i 69 metara povezuju razvoj sa kultnim kulama Emirates Towers i metro stanicom Džet.

Prema ranijim najavama, izgradnja Muzeja budućnosti koji izgleda poput svemirskog broda košta 136 miliona dolara. Kao i većina novih zgrada u Dubaiju, i zgrada muzeja izgrađena je po principima energetske efikasnosti.

Arhitekte koje su bile zadužene za projekat oslonile su se na principe tradicionalne kineske veštine uređenja prostora – feng šui.

Zanimljivo je da u čitavom objektu neće biti horizontalnih površina (osim na podovima), a korišćenjem nerđajućeg čelika i panela od fiberglasa postignuta je besprekorno glatka površina ovog futurističkog zdanja.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Broj posetilaca EXPO 2020 Dubai premašio 11 miliona

BIRO VODIČ za turiste: Uslovi ulaska i boravka u Abu Dabiju

Novi Ginisov rekord u UAE: Najveći akvapark na naduvavanje


;