BIRO PRIČE

BIRO VODIČ za turiste: Uslovi ulaska i boravka u Abu Dabiju

Odeljenje za kulturu i turizam Abu Dabija objavilo je sveobuhvatan vodič za vakcinisane i nevakcinisane posetioce koji žele da dođu u prestonicu UAE

Turisti iz celog sveta koji planiraju da dođu u Abu Dabi trebalo bi da ispune određene uslove ukoliko žele da se u prestonici Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) kreću bez ikakvih ograničenja, odnosno da izbegnu karantin.

Vlasti Abu Dabija naglašavaju da dopunska treća, odnosno buster doza bilo koje vakcine protiv korona virusa nije uslov za ulazak turista u emirat.

S obzirom na to da u svetu ima mnogo onih koji iz različitih razloga nisu primili nijednu dozu vakcine protiv korona virusa, zdravstvene vlasti Abu Dabija odredile su smernice i za njih, kao i za one koji su vakcinisani. 

Ukoliko planirate da posetite prestonicu UAE, ovo su najnovije smernice koje bi trebalo da znate, a tiču se zdravstvene zaštite u vreme pandemije korona virusa.

Vakcinisani turisti koji putuju na aerodrom u Abu Dabiju

1. Abu Dabi prihvata vakcine koje su odobrile Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Ministarstvo zdravlja i društva za prevenciju UAE (MOHAP). Proverite da li je vakcina protiv korona virusa koju ste primili na ovoj listi.

Ukoliko nameravate da u Abu Dabi dođete iz Srbije, trebalo bi da znate da su Srbija i Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali sporazum o međusobnom priznavanju vakcina protiv korona virusa.

2. Putnici moraju da preuzmu aplikaciju Federalnog organa za identitet i državljanstvo (ICA UAE Smart) ili da posete web lokaciju ica.gov.ae da bi popunili „Obrazac za registraciju dolazaka“ 48 sati pre datuma putovanja.

Svi putnici moraju da potvrde svoju vakcinaciju (ili izuzeće) 48 sati pre putovanja preko ovih platformi. Od njih će biti zatraženo da dostave lične podatke, podatke o pasošu, plan putovanja, adresu u Abu Dabiju na kojoj će boraviti, kao i kopiju sertifikata o vakcini. Oni će morati da budu odobreni pre nego što putnik krene na svoje putovanje. Prosečno vreme za obradu zahteva lekarske komisije je 48 sati. 

3. Putnici moraju da urade PCR test u roku od 48 sati od polaska; ulazak u avion biće im omogućen samo ako je rezultat PCR testa negativan na novi korona virus.

4. Po dolasku na Međunarodni aerodrom u Abu Dabiju, putnici će morati da urade još jedan besplatni PCR test (oslobođena su samo deca mlađa od 12 godina i pojedinci sa zvaničnim izuzecima medicinske prirode). Rezultati se dobijaju u roku od 90 minuta. Putnici mogu da napuste aerodrom i čekaju rezultate PCR testiranja u svom smeštaju.

5. Ako putnik dolazi iz zemlje sa takozvane zelene liste, moraće da uradi još jedan PCR test šestog dana boravka u Abu Dabiju. Ako dolazi iz zemlje koja nije sa takozvane zelene liste, moraće da uradi još jedan PCR test četvrtog i osmog dana boravka u Abu Dabiju. Dan dolaska u Abu Dabi računa se kao prvi dan za ovo testiranje.

6. Da bi mogli da posete atrakcije u Abu Dabiju, posetioci će morati da prilože dokaz o svom statusu pune (dvostruke) vakcinacije putem zvaničnog sertifikata o vakcinaciji svoje zemlje ili zvanične mobilne aplikacije za odgovor na Covid, zajedno sa negativnim rezultatom PCR testa, dobijenim u poslednjih 14 dana.

Nevakcinisani turisti koji putuju na aerodrom u Abu Dabiju

1. Putnici moraju da urade PCR test u roku od 48 sati od polaska; mogu da uđu u avion samo ako imaju negativan rezultat PCR testa na novi korona virus.

2. Turisti su u obavezi da preuzmu aplikaciju Federalnog organa za identitet i državljanstvo (ICA UAE Smart) ili da posete veb lokaciju ica.gov.ae i da popune „Obrazac za registraciju dolazaka“ 48 sati pre datuma putovanja. Od njih će biti zatraženo da dostave lične podatke, podatke o pasošu, plan putovanja i adresu na kojoj će boraviti u Abu Dabiju. Ovi detalji moraju da budu odobreni pre nego što putnik krene na svoje putovanje. Prosečno vreme za obradu zahteva pred lekarskom komisijom je 48 sati.

3. Po dolasku na Međunarodni aerodrom u Abu Dabiju, putnici će morati da urade još jedan besplatni PCR test (oslobođena su samo deca mlađa od 12 godina i pojedinci sa zvaničnim izuzecima). Rezultati stižu u roku od 90 minuta.

4. Ako nevakcinisani putnik dolazi iz zemlje sa takozvane zelene liste, moraće da uradi još jedan PCR test šestog i devetog dana boravka u Abu Dabiju. Od njega se neće tražiti da budu u karantinu.

5. Ukoliko nevakcinisani putnik dolazi iz zemlje koja se ne nalazi na takozvanoj zelenoj listi, obavezan je da ide u karantin. Kada dobije negativan rezultat PCR testa, u obavezi je da provede u karantinu 10 dana. 

Ukoliko je PCR test pozitivan na novi korona virus, turista će dobiti narukvicu koju će morati da nosi tokom desetodnevnog karantina.

6. Putnici sa pozitivnim i negativnim rezultatima će morati da urade drugi PCR test u SEHA centru za prvo testiranje devetog dana boravka u Abu Dabiju. Ukoliko je putnik ranije bio pozitivan, a sada ima negativan PCR test, moći će da skine narukvicu.

7. Nevakcinisani turisti neće imati pristup atrakcijama, osim hotelskog smeštaja, ali ne i restoranima i objektima u okviru hotela.

U cilju zaštite sprečavanja širenja SARS-CoV-2 virusa, zdravstvene vlasti u Abu Dabiju često ažuriraju epidemiološka pravila.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Dve godine sa koronom: 9 datuma u UAE koje ćemo pamtiti

Abu Dabi otvara 6 centara za procenu zaraženih koronom

Nov protokol za kovid pozitivne i njihove kontakte


;