BIRO PRIČE

Abu Dabi: Nov protokol za kovid pozitivne i njihove kontakte

Abu Dabi je ažurirao bezbednosne protokole za osobe koje imaju kovid-19 ili su u bliskom kontaktu sa nekim ko je zaraženim novim korona virusom

Nove mere koje je objavio Odbor za hitne slučajeve, krizu i katastrofe Abu Dabija u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Centrom za javno zdravlje Abu Dabija u skladu su sa naporima da se „zaštiti zdravlje i bezbednost javnosti“.

Prema procedurama, osobe koje imaju kovid-19, a pripadaju visokorizičnim kategorijama – trudnice, osobe starije od 50 godina, osobe sa simptomima ili osobe koje imaju hroničnu bolest – moraju da posete određeni centar za procenu kovida-19 radi procene i sprovođenja mera izolacije.

Da bi okončali svoj period izolacije, moraju da dobiju dva negativna PCR rezultata u razmaku od 24 sata ili da urade PCR test 8. i 10. dana i provedu u izolaciji 10 dana bez simptoma koji se pojavljuju u poslednja tri dana karantina, a posle medicinske procene.

Vlasti su takođe navele procedure za one sa blagim ili umerenim simptomima, odnosno one koji ne pate od hroničnih bolesti. U ovom slučaju, oni moraju ponovo da se testiraju u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi u emiratu Abu Dabi dok su u izolaciji. Ukoliko dobiju pozitivan test, kontaktiraće ih specijalista i objasniti kako da završi proceduru izolacije.

Pacijenti u ovim kategorijama takođe moraju da dobiju dva negativna PCR testa u roku od 24 sata kako bi prekinuli izolaciju. Ali, vlasti ih pozivaju da nastave da se pridržavaju mera predostrožnosti kada nastave sa aktivnostima.

Zvaničnici Abu Dabija takođe su ažurirali protokole za one koji su identifikovani kao bliski kontakti sa slučajevima koji imaju kovid-19. Bliski kontakti će dobiti poruku da urade PCR test i da se sami registruju u kućnom karantinu preko linka u poruci.

Potpuno vakcinisane osobe moraju da budu u karantinu sedam dana, a nevakcinisane 10 dana. Oni koji dobiju pozitivan test moraju zatim da slede iste protokole koji su utvrđeni za one koji se zaraze virusom.

Oni koji imaju negativan test trebalo bi da urade dodatni PCR test - šestog dana za vakcinisane i devetog dana za nevakcinisane.

Ako rezultat ponovo bude negativan, oni mogu da prekinu izolaciju u skladu sa sigurnosnim pravilima.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

UAE odobrili novu Sinofarmovu vakcinu

Jeftino PCR testiranje u Dubaiju, Abu Dabiju i Šardži

Dirljiva priča iz Kanade: Milomir darivao 150.000€ za Božić


;