BIRO PRIČE

Dve godine sa koronom: 9 datuma u UAE koje ćemo pamtiti

* Novi korona virus otkriven je 31. decembra 2019. u Vuhanu, a prvi sumnjivi slučajevi u UAE pojavili su se 29. januara 2020. * Zdravstvene vlasti u UAE od starta su spartanski preduzimale mere zaštite stanovništva

Na današnji dan, 29. januara 2020. novi koronavirus koji se brzo širio svetom stigao je u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) .

Tada su vlasti u Emiratima potvrdile četiri slučaja virusa SARS-CoV-2, koji izaziva bolest poznatu kao Covid-19, registrovane najpre u kineskom gradu Vuhanu, koji je bio prvi centar epidemije 31. decembra 2019. godine.

Od tada do danas, UAE su zabeležili blizu 840.000 slučajeva i, nažalost, više od 2.200 smrtnih slučajeva izazvanih infekcijom korona virusom.

Dve izazovne godine za naciju u UAE, ali i ceo svet, preokrenule su tok života kakav smo do tada poznavali. Lokdaun, rad od kuće, obustava avio-saobraćaja, uvođenje fizičke distance i nošenje maski postala su nova realnost širom planete.

Kada je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila pandemiju korona virusa, bilo je jasno da dugo pripremana najveća svetska sajamska izložba u Dubaiju mora da bude pomerena za neko bolje vreme. Bezbednost je, kao i uvek u Emiratima, bila na prvom mestu. Zdravstvene vlasti od samog starta preduzimale su mere maksimalne zaštite stanovništva, što čine i danas.

Naš BIRO donosi retrospektivu koja je, zbog korona virusa, uticala na promene u svetu, ovoga puta iz ugla onoga što se događalo u UAE.

SZO u Kini je 31. decembra 2019. godine obaveštena o slučajevima upale pluća koju je izazvao nepoznati patogen u Vuhanu, u provinciji Hubej.

Pet dana kasnije, SZO izveštava da je otkriven klaster i ubrzo posle toga izdaje svoju prvu procenu rizika i savet. Već dve nedelje od otkrivanja prvog slučaja neobične upale pluća u Vuhanu, SZO navodi da je "možda bilo ograničenog prenosa virusa sa čoveka na čoveka" među 41 potvrđenim slučajem, uglavnom među članovima porodice. Ali, navode da postoji "rizik" od mogućeg šire epidemije. 

Prenos novog korona virusa sa čoveka na čoveka potvrđen je nedelju dana kasnije.

29. januar 2020.

UAE najavljuju prve slučajeve novog koronavirusa u porodici koja je stigla iz Vuhana. Majka, otac, devetogodišnja devojčica i baka stigli su u Emirate 16. januara i prvi put zatražili lečenje 23. januara 2020, kada je baka razvila simptome slične gripu. Sva četiri člana porodice kasnije oboljevaju od novog, nepoznatog virusa iz porodice korona.

11. mart 2020.

SZO proglašava pandemiju novog korona virusa SARS-CoV-2 zbog "duboke zabrinutosti zbog alarmantnog nivoa širenja i ozbiljnosti, kao i zbog alarmantnog nivoa neaktivnosti".

24. jun 2020.

Ujedinjeni Arapski Emirati pokreću prvo svetsko kliničko ispitivanje faze 3 inaktivirane vakcine protiv Covid-19 u saradnji sa kineskim proizvođačem Sinopharm CNBG. Utvrđeno je da je vakcina, Sinopharm, 79 odsto efikasna protiv originalnog soja virusa.

15. septembar 2020.

Emirati odobravaju Sinopharmovu inaktiviranu vakcinu za hitnu upotrebu među radnicima na prvoj liniji.

26. novembar 2020.

Abu Dabi objavljuje da je pokrenuo Konzorcijum Hope, globalni logistički centar za isporuku milijardi doza vakcine protiv Covid-19 širom sveta do kraja 2021. Konzorcijum obezbeđuje skladištenje i distribuciju vakcine.

9. decembar 2020.

Ujedinjeni Arapski Emirati odobravaju Sinofarmovu vakcinu za hitnu upotrebu - započinje masovna kampanja vakcinacije.

22. decembar 2020.

UAE odobravaju vakcinu kompanije Pfizer-BioNTech protiv Covid-19 za hitnu upotrebu među opštom populacijom starijom od 18 godina. Vakcinacija u Dubaiju počinje nekoliko dana pošto su vlasti odobrile prvu mRNK vakcinu protiv koronavirusa. Uskoro sledi i odobrenje drugih vakcina, uključujući Oksford-AstraZeneku, Sputnjik V i Modernu.

27. novembar 2021.

Manje od godinu dana od početka masovne imunizacije protiv korona virusa, UAE objavljuju da je u kampanji vakcinacije obezbeđeno dovoljno cepiva da se jednom dozom vakciniše 100 posto populacije koja ispunjava uslove za vakcinaciju. Do sada je dato više od 23 miliona doza vakcine protiv korona virusa, pri čemu je oko 93 odsto stanovništva potpuno vakcinisano.

27. decembar 2021.

UAE odobravaju novu vakcinu kompanije Sinopharm. Ministarstvo zdravlja i prevencije saopštilo je da je u UAE sprovedena studija o novoj "rekombinantnoj vakcini na bazi proteina" u UAE i da će ona biti korišćena kao buster za one koji su prethodno primili dve doze inaktivisane Sinopharm vakcine.

Rekombinantne proteinske vakcine ciljaju na šiljasti protein koji virus koristi da "otključa" ljudske ćelije. Studija je pokazala poboljšan imunitet protiv virusa i bila je efikasna protiv novih varijanti virusa.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Korona menja pravila: Novi uslovi ulaska u Abu Dabi

Šardža: Otvoren privatni 24-časovni PCR centar za testiranje

Uslovi putovanja iz Dubaija u Abu Dabi taksijem ili busom


;