BIRO PRIČE

Korona menja pravila: Novi uslovi ulaska u Abu Dabi

Buster doza vakcine protiv korona virusa je neophodna da bi Al Hosn Green Pass bio aktivan

Stanovnici Ujedinjenih Arapskih Emirata sada moraju da budu potpuno vakcinisani, uz dopunsku takozvanu buster vakcinu, ili da imaju 96-časovni negativni PCR test da bi ušli u emirat Abu Dabi.

Prethodnih dana nekim vozačima koji su dolazili iz Dubaija nije bio dozvoljen ulazak u Abu Dabi, jer im je Al Hosn aplikacija postala siva. Oni koji nisu primili buster dozu vakcine protiv novog korona virusa morali su da odu i urade još jedan PCR test na prelazu sa Dubaijem da bi dobili zeleni status na aplikaciji i ušli u prestonicu.

Pravilo koje je stupilo na snagu početkom nedelje odnosi se na one koji su primili samo dve doze vakcine protiv kovida-19, kao što je Pfizer-BioNTech. Nevakcinisani takođe mogu da uđu u prestonicu, ali pod uslovom da urade i pokažu negativan PCR test koji omogućava da Al Hosn aplikacija bude u zelenom statusu tri dana. 

Postoje li izuzeci koji dozvoljavaju ljudima koji nisu primili buster da uđu u Abu Dabi?

Da biste ušli u Abu Dabi, morate imati Green Pass ili validan negativan rezultat PCR testa kraći od 96 sati.

Da biste dobili Green Pass, morate da budete potpuno vakcinisani, uključujući buster dozu dobijenu šest meseci posle druge doze vakcine protiv korona virusa i da radite negativan PCR test svakih 14 dana. Ne zaboravite da je Green Pass potreban za ulazak na javna mesta u Abu Dabiju.

Kome je potrebna buster doza?

Svi odrasli u UAE su od novembra 2021. godine pozvani da prime dopunsku vakcinu, kada su zvaničnici rekli da je buster neophodan za borbu protiv novih sojeva korona virusa.

U Abu Dabiju, gde je Al Hosnov Green Pass potreban za ulazak na većinu javnih mesta, svi koji ispunjavaju uslove da dobiju buster to moraju da urade.

Imate pravo da zatražite dobijanje buster doze ukoliko je prošlo šest meseci od dobijanja prethodne doze vakcine protiv SARS-CoV-2 virusa.

Svako ko je primio drugu dozu u poslednjih šest meseci zadržaće status Green Pass, uprkos tome što još nema buster dozu, ali samo dok ima redovne negativne rezultate PCR testa.

U septembru 2021. godine saopšteno je da svi koji su primili dve vakcine Sinopharm moraju da prime i treću, buster dozu da bi zadržali status Green Pass. Ovog meseca, svim radnicima vlade Abu Dabija je rečeno da moraju da dobiju buster dozu kako bi mogli da dođu na svoja radna mesta.

Državljani Ujedinjenih Arapskih Emirata takođe moraju da dobiju buster dozu da bi putovali u inostranstvo .

Šta se dešava ako ste nedavno imali kovid-19, a trenutno ne možete da dobijete buster?

Ako ste imali kovid-19, što dokazujete uz dva pozitivna rezultata PCR testa, dobićete izuzeće od 90 dana, posle čega možete da dobijete dodatnu dozu vakcine protiv SARS-CoV-2. Obratite se zdravstvenim vlastima u svom emiratu radi daljeg pojašnjenja ili najbližem centru za vakcinaciju.

Da li mi je potrebna dodatna doza posle dve Sinopharm vakcine i Pfizer BioNTech vakcine? 

Ne, u ovom trenutku vam nije potrebna dopuna, čak i ako je prošlo više od šest meseci od vaše poslednje doze.

Pfizer vakcina smatra se dodatnom dozom za Sinopharm prema protokolu.

Trenutno, nikome u UAE nije dozvoljeno da primi više od četiri vakcine protiv kovida-19. 

Kako da aktiviram Green Pass u aplikaciji Al Hosn?

Važno je da Al Hosn preuzmete na svoj telefon. U aplikaciji možete da zadržite profile drugih, kao što su rođaci koji su vam došli u posetu ili vaša deca.

Propusnica će postati zelena pošto dobijete treću (ili četvrtu) dozu vakcine protiv kovida-19, pod uslovom da ste takođe uradili PCR test koji je pokazao negativan rezultat.

Al Hosn Green Pass zahteva PCR test svakih 14 dana. Ako potpuno vakcinisana osoba nije imala negativan PCR test u tom periodu, njena aplikacija će postati siva, bez obzira na to da li je već primila dodatnu dozu.

Nevakcinisani moraju češće da rade PCR testove da bi zadržali svoj zeleni status. 

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Da li je buster neophodan ako ste nedavno imali kovid-19?

Uslovi putovanja iz Dubaija u Abu Dabi taksijem ili busom

Koronasomnija – simptom dugog kovida sve češći u Emiratima


;