BIRO PRIČE

Veće kazne za saobraćajne prekršaje u Dubaiju

Od 1. jula očekuju nas stroge sankcije za nepropisno ponašanje u saobraćaju – pazite kako vozite!

Kazna za prekoračenje maksimalnog ograničenja brzine ne veće od 50 km/h koštaće od 800 do 1.000 AED, a za prekoračenje brzine ne veće od 60 km/h - 1.500 AED. Do sada, ta kazna je iznosila 900 AED.

Ukoliko prekoračite brzinu za više od 60 km/h, kazna je od 1.000 do 2.000 AED, a za više od 80 km/h moraćete da platite 3.000 AED i “zaradićete” čak 23 kaznena poena.

Za prelazak na crveno svetlo umesto 800 platićete 1.000 AED, dok će nepropisno parkiranje koštati duplo više nego do sada – 1.000 AED. Za ova dva prekršaja nećete biti sankcionisani samo novčano, već i dobijanjem “crnih tačkica” – 12 i šest, u odnosu na dosadašnjih osam i četiri. Takođe, ako prođete na crveno svetlo, računajte da ćete ostati bez automobila 30 dana.

I kazna za korišćenje mobilnih telefona u toku vožnje biće oštrije sankcionisana – 800 AED i četiri “crne tačkice”. Do sada, ova kazna je iznosila 200 AED.

Još jedna velika promena u zakonu je uvođenje auto-sedišta za decu koja imaju manje od četiri godine. Ukoliko ne obezbedite auto-sedište, kazna će iznositi 400 AED.

Nepropisno preticanje “vuče” šest “crnih tačkica” i 1.000 AED. Do sada je ovaj prekršaj bio sankcionisan istim brojem “crnih tačkica”, ali manjom finansijskom kaznom – 600 AED.

Pazite i gde vozite bicikl! Ako se “na dva točka” nađete na putu koji nije predviđen za bicikliste, ostaćete bez 3.000 AED, a bicikl će vam biti oduzet na 90 dana.

Iz policije Dubaija poručuju da cilj povećanja kazni za nesavesne vozače nije samo “udaranje po džepu”, što “boli” i najcelishodnije opominje svakog vozača, već pre svega povećanje bezbednosti u saobraćaju.

Ukoliko tek nameravate da polažete vožnju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, trebalo bi da znate da će vaša vozačka dozvola posle polaganja važiti dve godine, a naredna produženja će biti validna pet godina. Više informacija pročitajte OVDE

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Biro vodič: Kako da obezbedite boravišnu vizu za roditelje

Novljanka u Dubaiju radi najlepši posao na svetu

Burdž al Arab - od vizije do simbola Dubaija (FOTO+VIDEO)


;