BIRO PRIČE

Biro vodič: Kako da obezbedite boravišnu vizu za roditelje

Ukoliko želite da vam se u Emiratima pridruže roditelji i ostanu da žive sa vama, postoje uslovi koje morate da ispunite

Najveći deo radno sposobnog stanovništa u Ujedinjenim Arapskim Emiratima su stranci koji žive razdvojeno od porodice. Mnogi su u domovini ostavili ne samo roditelje, već i bračnog druga i decu.

I dok je dovođenje bračnog druga i dece relativno lako ostvariti, dotle je preseljenje roditelja na Bliski Istok poprilično zahtevan posao. Razlog je, naravno, plata koja po proceni ovdašnjih vlasti mora da bude dovoljno velika kako bi kompletna porodica mogla da živi makar pristojno.

Stranci u Emiratima koji imaju važeću boravišnu vizu moraju da imaju platu od 19.000 AED i smeštaj, odnosno 20.000 AED ukoliko nemaju obezbeđen smeštaj da bi mogli da sponzorišu dolazak i boravak svojih roditelja, odnosno roditelja bračnog partnera.

Međutim, čak i ako je plata manja od navedene, postoji način da starije članove porodice preselite u Emirate. Sve što bi trebalo da uradite jeste da se obratite DNRD službi čiji će zaposleni proceniti da li ispunjavate uslove za dovođenje vaših roditelja, odnosno roditelja vašeg bračnog druga.

Prema propisima, neophodno je da roditelji dolaze zajedno, a da vi podnesete dokaz da ste jedini koji brine o njima i da ne postoji bliska familija u domovini koja bi mogla da preuzme tu obavezu.

Takođe je važno da obezbedite i zdravstveno osiguranje za roditelje - minimalno pokriće iznosi 600 AED.

Najzad, podnosilac molbe trebalo bi da priloži DEWA račun i ugovor o zakupu stana, kako bi dokazao da u stambenom prostoru ima dovoljno mesta za višečlanu porodicu. Da bi vas službenici DNRD uzeli u razmatranje, neophodno je da imate najmanje dvosoban stan.

Ukoliko još niste doveli bračnog druga i decu u Emirate, kliknite OVDE i saznajte kako da postanete sponzor članovima porodice.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Nova pravila za produženje vozačke dozvole

Top PET PRAVILA za novajlije u Emiratima (FOTO)

Dobili ste otkaz? Saznajte koja su vaša prava


;